Дата: 16.05.2016

Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Прочетено: 1341

Две трети от бизнеса изпитва глад на кадри сочи изследване на Българската стопанска камара.

Две трети от бизнеса изпитва глад на кадри сочи изследване на Българската стопанска камара. Темата коментираха Томчо Томов от Българската стопанска камера и главен експерт Иван Кънчев, представител на Синдиката на българските учители в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Ние вече сме в един нов свят и в една нова икономика. Трябва да се преосмислят моделите, включително и моделите на партньорството между бизнес и образование. Трябва да има взаимен интерес. Бизнесът инвестира, когато има добавена стойност", каза Томов. По думите му дуалното обучение е една от тези нови форми, но трябва да се търсят и други устойчиви образователни модели, при които има взаимен интерес.

Според Иван Кънчев състоянието на професионалното образование е проблем във всички европейски страни. Той каза още, че "само след два месеца ще влезе в сила новият закон за образованието". "Само за първата година от въвеждането на закона са ни необходими около 400 млн. лева, за да могат всички политики, които са заложени да бъдат успешно прилагани".

"По отношение на финансирането, опитът на Западна Европа показва, че работодателите почти изцяло финансират професионалното образование, но те трябва да имат възможност да повлияят и върху учебните програми", каза Томов.

видео