18.12.2015

Парите за здраве не стигат и се разпределят неправилно, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Григор Димитров.

Парите за здраве не стигат и се разпределят неправилно, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Григор Димитров, член на Надзорния съвет на НЗОК от БСК.

“Знаете увеличението за здраве ще бъде 129 млн. лв. повече от тази година - до 3.47 млрд.лв.,” коментира Димитров.

Той допълни, че за тази година очакваният дефицит, който се оформя Здравната каса, няма да е повече от 1% от общите разходи, които за направени.

“Трябва да отдадем дължимото на НАП, които тази година събра над заплануваното около 41 млн. лв. От здравни осигуровки. Не трябва да забравяме и , че през годината се прие една наредба за работата с фармацевтичните фирми за лекарствата и ние от отстъпки получихме отстъпки за над 40 млн., което като ги съберем става за около 90 млн. повече”, коментира Григоров. Той допълни, че в резултат на намаляване на административни разходи са направени съкращения 10 млн. лв.

“Така че оформи се един допълнителен приход, който спомогна да натиснем силно дефицита до един разумен минимум”, коментира той и посочи, че според решение на МС на болниците няма бъдат платени само надлимитните дейности. По думите му обаче, ако има жалби за преразглеждане на нормативния документ, ще се търси решение в тази посока.

Григовор подчерта, че големият проблем за бюджета за здраве е свързан с откриването на нови болници.

“В рамките на 2 години в България са открити повече от 100 болници”, заяви Григоров и допълни. - “Мораториумът в тази посока действа от януари 2016”, но по думи му в края на декември ще се подпишат разрешения за нови болници и “те ще бъдат в бюджета за 2016”.

Вижте цялото интервю от видео файла.

Дата: 18.12.2015

Източник: БСК

Прочетено: 6591