18.01.2016

Цената на петрола падна под 28 долара за барел.

Нестабилност беляза световните финансови деня на връщането на Иран в големия бизнес в понеделник, след като през уикенда бяха свалени санкциите срещу Техеран заради изпълнението на споразумението със Запада за ограничаване на ядрената си програма. Петролът стигна ново дъно в сутрешната търговия, падайки под 28 долара за барел за сорта "Брент", предадоха световните агенции.

Несигурни останаха котировките на големите борси след резкия спад, при който затвориха в края на миналата седмица. Тогава цените на петрола се понижиха до най-ниското си равнище от 2003 г. насам, което тласна надолу и акциите на енергийни компании, финансови и технологични дружества.

В понеделник спадът продължи и петролът сорт "Брент" поевтиня за кратко под 28 долара на барел при търговията в Азия в понеделник в отговор на очакванията Техеран да залее пазара с поне половин милион барела дневно. Така черното злато с доставка през март се продаваше за 27.67 долара. В рамките на сутрешната търговия обаче цената му бързо се повиши до 28.51 долара.

Понижение има и на цената на петролната кошница на ОПЕК, съобщиха в понеделник от петролния картел. В петък миналата седмица стойността на един барел е била 24,74 долара спрямо 25 долара предходния ден.

В сутрешната търговия в понеделник европейските финансови пазари останаха сравнително стабилни, а по-сериозни понижения бяха отчетени при азиатските индекси, предаде "Ройтерс".

В ранната търговия в понеделник германският индекс DAX дори отчете леко повишение от 0,6%, а при френския CAC 40 ръстът беше с 0.4%. Сравнително стабилен в ранната търговия беше и британският индекс FTSE 100, който се повиши с 0.3%. В същото време обаче ситуацията на азиатските финансови пазари остава доста по-нестабилна. Ключови индекси в Япония и Австралия се понижиха с около 18% спрямо върховете си за последните 52 седмици, предава CNBC.

Японският индекс Nikkei 225 ограничи понижението си и приключи с понижение от 1.12%. Акциите на големи компании като "Тойота", "Нисан" и "Шарп" също отчетоха поевтиняване между 0.25% и 1.60%. Китайските пазари също бяха нестабилни. Един от водещите индекси Shanghai Composite се понижи с 0.47%, а от началото на годината спадът му достига 11.58%. Друг водещ индекс за китайския пазар – Shenzhen Composite, се повиши с 1,90%.

Спад отчетоха и руските финансови пазари. Курсът на рублата спрямо долара се понижи до най-ниското си равнище за последната година. В началото на търговията в понеделник на Московската борса доларът прехвърли прага от 78 рубли и достигна 78.85 рубли. Така котировките се доближиха до историческия максимум от 80 рубли, който беше отбелязан през декември 2014 г. На фондовия пазар в Москва индексът РТС се понижи с 2.96%. От началото на годината понижението достига 16%.

Дата: 18.01.2016

Източник: Mediapool.bg

Прочетено: 1054