02.03.2016

Над 6 млн. лв. разходи за ток ще спести от началото на годината до 30 юни бизнесът в Югоизточна България само от излизането си на свободния пазар.

Над 6 млн. лв. разходи за ток ще спести от началото на годината до 30 юни бизнесът в Югоизточна България само от излизането си на свободния пазар.

На практика тези над 6 млн. лв. са загуба за "EVN България Електроснабдяване", която трябва да бъде компенсирана с ценово решение на КЕВР за следващия регулаторен период след 1 юли. Това обясни Гочо Чемширов, зам.-председател на съвета на директорите на "EVN България  Електроразпределение". Загубата е резултат от масовото излизане на фирмите на свободния пазар, посочи Чемширов и допълни, че причината за него е високата цена, която КЕВР е определила за EVN да продава тока на бизнес клиентите си - 146.9 лв/Мвтч. При положение, че всеки търговец ще продаде с радост ток на бизнес клиент за 76 лв./МВтч, коя фирма ще стои при нас, запита Чемширов.

Така в EVN остават само битови клиенти, на които EVN продава тока на определената от КЕВР средна цена от 106 лв./МВтч, т.е. - с 9.50 лв./Мвтч час под цената, на която купува тока от НЕК. Според дадения ни от КЕВР марж от 2,29% от 1 юли 2015 до 30 юни 2016 г. в "EVN България Електроснабдяване" трябва да останат 12,5 млн. лв., а вместо това дружеството ще излезе на над 6 млн. лв. загуба, обясни Чемширов.

Само за януари загубата е около 500 хил. лв. За да бъде компенсирана тя, от "EVN България" настояват пред КЕВР за увеличение на маржа от 1 юли на 3%. Заради високата цена на тока за бизнеса очакваме от 1 април нов бум от излизане на малки фирми на свободния пазар, каза Гочо Чемширов. Така на практика на регулирания пазар ще останат само битовите клиенти и нашата загуба ще нарасне, прогнозира той.

Дата: 02.03.2016

Източник: вестник "Стандарт"

Прочетено: 1434