25.02.2016

Цената на тока както за бизнеса, така и за бита най-вероятно ще бъде намалена от началото на следващия регулаторен период, който започва от 1 юли.

Цената на тока както за бизнеса, така и за бита най-вероятно ще бъде намалена от началото на следващия регулаторен период, който започва от 1 юли. Основната причина за това е поевтиняването на природния газ. Според предварителната заявка на "Булгаргаз" цената може да бъде свалена с над 20% от 1 април. От Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) неотдавна допуснаха, че намалението може и да е по-голямо.

Прогнозата за поевтиняването на цената на тока беше направена вчера от шефа на КЕВР Иван Иванов. "Добрият вариант е комисията, като акумулира промените в цената на природния газ, да се произнесе с решение на 30 юни", коментира той. Иванов допусна, че освен юлското е възможно още едно намаление на тока за индустрията. "Може да се изчака да се натрупа още спад на газовите тарифи, следващи тези на петрола, и промяната да е от 1 юли, а може и свалянето на цената да стане на два пъти, като второто намаление ще е с по-малък процент", каза още председателят на КЕВР.

Намалена ще бъде и цената на таксата "задължение към обществото" за индустрията, която през лятото на миналата година бе увеличена с над 100%. Този скок предизвика протеста на големите фирми, потребители на ток, а хиляди работници спряха работа за час.

Отделно ще се решава каква ще бъде промяната в цената на тока за бита. Въпреки че към юли либерализацията на пазара на практика вече ще е факт и всеки гражданин ще може сам да избира доставчика си на ток, той няма да бъде задължен да го прави. Затова и очакванията на експертите са, че няма да има бум на потребители на свободния пазар. А докато той не се "освободи" напълно, КЕВР ще продължава да определя крайните цени и те да бъдат регулирани.

БОРСА

Цените на електроенергията на българската енергийна борса са доста ниски, но такава е ситуацията в целия регион, коментира вчера шефът на регулатора. Част от причините са свързани с по-топлото време за сезона и намаленото потребление в Гърция заради кризата в страната. Само в първия месец работа на енергийната борса постигнатите цени са между 176.02 лв. и шокиращите 0.02 лв. за мегаватчас. Средната цена през януари се движи в границата около 64 лв. за мегаватчас.

Дата: 25.02.2016

Източник: в. Сега

Прочетено: 2088