22.03.2016

Хлябът може да поевтинее с 12 - 13%, ако данъкът върху добавената стойност върху него се намали до 5%.

Хлябът може да поевтинее с 12 - 13%, ако данъкът върху добавената стойност върху него се намали до 5%, заяви председателят на браншовата организация на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. Заедно с президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов тя подписа споразумение за съвместна работа по диференциране на ДДС-то върху хляба. Синдикатът ще покани и други браншови организации, за да предложи на правителството цялостно намаляване на данъка за стоките от първа необходимост.
 
В момента хлябът и останалите стоки се облагат с данък върху добавената стойност от 20%. Изключение правят туризмът и хазартът, припомни Мариана Кукушева от Съюза на хлебарите. "Ако ДДС на хляба се диференцира на 5%, прякото поевтиняване върху пазарната цена на хляба ще бъде веднага с 12-13%", заяви тя, цитирана от БНР. Това ще доведе и до изсветляване на сектора, защото в момента около 1 млрд. лева остават недекларирани. Толкова е и официалният оборот на хлебопроизводителите.
 
"Тъй като ДДС е винаги платен от крайния потребител, никой друг данък не влияе толкова пряко върху ценообразуването или поевтиняването на един продукт, както ДДС", допълни Кукушева. Според Димитър Манолов от КТ "Подкрепа" по-ниска ставка трябва да има върху зеленчуците и другите стоки от първа необходимост. "Ще потърсим вероятно браншови организации на производители на месни и млечни произведения. Също така ние смятаме, че тази мярка трябва да бъде разпростряна и върху учебниците и книгите, и върху лекарствата", заяви той. Новата ставка трябва да важи от догодина, ако правителството приеме предложението за по-ниско ДДС върху стоките от първа необходимост.
 

Дата: 22.03.2016

Източник: Actualno.com

Прочетено: 1799