23.03.2016

Според Томчо Томов от БСК с близо 25 на сто са намалели учениците в професионалните гимназии през последните 10 години. 

Бизнесът има нужда от средни специалисти, показват наблюденията на Българската стопанска камара. На същото мнение са и ръководителите на фирми в Монтанско, които изпитват недостиг на такива кадри. Откриването на държавния професионален колеж в областния град е едното от решенията на проблема. Според БСК е нужно и въвеждането на дуално обучение.

Според Томчо Томов от БСК с близо 25 на сто са намалели учениците в професионалните гимназии през последните 10 години. Нарастващ дефицит се наблюдава в 190 специалности от средно професионално ниво - кранисти, оператори, механици, стругари, заварчици, изтъкна той на дискусия за дуалното обучение.

В Монтанско има обявени свободни работни места за деветима монтьори на електромрежи и системи, толкова производители на инструменти, четирима механици, монтажник, трима леяри, трима други квалифицирани работници и сродни на занаятчии.

Точно този недостиг на специалисти ще бъде “покрит” от професионалния колеж, където практиката и теорията ще си подадат ръка. Над 70 на сто от фирмите в областта са готови да помагат за старта и работата му. Близо половината са съгласни да наемат колежани на почасова работа. 84 процента са готови да организират стаж.

Дружествата биха се включили също с осигуряване на преподаватели и в изготвянето на учебните програми. Всяко пето предприятие е декларирало желание да участва в процеса по валидиране на знания и умения. 30 процента от бизнесмените имат желание да участват в настоятелството, което ги обвързва материално с колежа. 

В интегрирания колеж освен теоретични знания ще се придобиват достатъчно професионални умения, което всъщност е големият проблем пред завършващите средно професионално образование. Той ще е нещо ново и различното е, че браншовите работодателски организации ще имат възможност да участват не просто в създаването на учебно заведение, а много повече - в изготвянето на програмите, на контрола, на изпитването.

“Говорим за учебно заведение от нов тип. Там ще се срещнат бизнесът и образованието. Това е предизвикателство и място за взаимодействие”, каза на дискусия в Монтана бившият образователен министър и съветник на премиера професор Тодор Танев. Проучване сред 1062-ма ученици от Х, ХI и ХII клас показва, че три четвърти от тях искат да продължат образованието и след завършване на ХII клас. 44 на сто проявяват желание да учат в професионален колеж, ако такъв бъде открит в Монтана. Това са основно тийнейджъри, завършващи професионални гимназии и СОУ-та. Мотивът им е повишаване на квалификацията и намиране на сигурна и добре платена работа.

Дата: 23.03.2016

Източник: МонтПрес

Прочетено: 2377