24.03.2016

Представители на повечето топлофикации се съгласиха с предложението на енергийния регулатор парното и топлата вода да не поевтинеят значително като резултат от падането на цените на газа с 23 на сто от април.

Представители на повечето топлофикации се съгласиха с предложението на енергийния регулатор парното и топлата вода да не поевтинеят значително като резултат от падането на цените на газа с 23 на сто от април.

Те оспориха обаче друго предложение на Комисията за енергийно и водно регулиране. Според него токът от комбинираното производство ще поевтинее с между 14 и 17 на сто, съобщава БНР.

Аргументите на регулатора при спад на цените на газа с близо една четвърт цените на парното да паднат с малко, а тези на тока, който произвеждат топлофикациите по комбиниран начин с повече, са, че години наред цените на топлоенергията изкуствено са били задържани ниски. Това и хареса, и не хареса на топлофикациите. Те поискаха ако ще бъдат намалени цените на тока, който произвеждат, това да е с по-малко от планираното. Срещу планираното поевтиняване на топлоенергията между 1 и 10 процента не възразиха.

Омбудсманът Мая Манолова обаче видя в това предложение противопоставяне на потребителите на парно и на ток: "Смятам, че намалението на тока не би следвало да бъде за сметка на намалението на парното, и обратното, след като суровината и за двете намалява с 23 процента."

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов за пореден път обяви, че това се прави, за да може да има намаление на цените на тока, но от юли: "При всички положения намаляването е в плюс на българските потребители."

Заради планираното поевтиняване на природния газ с 23 на сто, намалението на цените на топлоенергията става възможно, но не и с нивата, с които това би могло да стане.

"Повече от пет години, когато цената на природния газ нарастваше, за да бъдат задържани цените на топлинната енергия, регулаторът, в тогавашните си състави, увеличаваше добавката към цената на високоефективната електроенергия, и този преференциална цена беше плащана от всички български потребители на електроенергия. Сега, когато цената на природния газ върви надолу, това е моментът, когато това изкривяване в цените, трябва да бъде преодоляно", заяви Иванов.

Традиционно вече пред сградата на Комисията имаше малка група от протестиращи с некролози на "Топлофикация"-София в ръка.

Дата: 24.03.2016

Източник: Expert.bg

Прочетено: 1706