01.08.2016

Разходите можело да се поемат от ЕК, смятат Манолова и потребителската федерация

Българите с минимална работна заплата и възрастните с доходи под линията на бедността, които живеят в топлофицирани сгради, да бъдат освободени от плащането на т. нар. такса "сградна инсталация", предложиха в понеделник националният омбудсман Мая Манолова и Федерацията на потребителите в България.

Председателят на федерацията проф. Йовчо Топалов коментира, че дължимите от социално слабите хора разходи за отдадената в сградната инсталация топлоенергия може да се поемат от Европейската комисия като страната ни поиска одобрение за такъв вид помощ.

В момента минималната работна заплата е 420 лв., а линията на бедност – 300 лв.

По време на представянето на идеята не бяха направени анализи каква сума годишно би била необходима за подпомагане на живеещите в топлофицирани сгради социално слаби, които стоят на студено, защото нямат пари за парно. В същото време те обаче имат съвсем не малки дължими суми за сградната инсталация, която съответно при неравномерно натоварване поглъща повече топлоенергия, която вече се разпределя поравно за плащане между всички живущи, независимо от индивидуалната им консумация. Не стана ясно също така какъв би могъл да е механизмът за плащане на отделената в сградната инсталация топлоенергия с европейски средства и дали въобще има подобна практика в Европейския съюз.

Вместо това Мая Манолова не пропусна дежурната атака срещу общинското топлофикационно дружество, че раздува административните и оперативните си разходи - "пилее на широко, да харчи на широко, и сметката в крайна сметка да се поема от гражданите".

"Редно ли е да си увеличават заплатите, да си разширяват администрацията, да губят пари от банки от фалита, заради неразумно инвестиране и цялата тази сметка да се плаща от гражданите. Смятате ли за справедливо да трупат печалби от юрисконсултски възнаграждения, от всякакви такси и разноски допълнителни и никой да не защитава хората", каза още Мая Манолова.

Разходите на топлофикациите и на тяхна база цените им се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране като вечният спор между двете страни е дали те трябва да бъдат повече или по-малко.

"Ние може да поискаме помощ от Европейската комисия да поеме тя тези разходи. Защо да натоварваме българските потребители на топла енергия. ЕК отпуска много помощи, които отиват за този или онзи човек или организация", заяви Йовчо Топалов.

"Да плати разликата, да не се натоварват тези, които не могат да платят. Ние не искаме нас да ни освободят, ние искаме да се освободят от плащане нископлатените, хората, които не могат да намерят средства и се събират по 4-5 човека зимата в една стая", уточни той.

Манолова заяви, че ще поиска и от министъра на енергетиката Теменужка Петкова да бъде извършена финансова ревизия на "Топлофикация-София", защото по думите й няма логика сметката от лошото управление на "Топлофикация" да я плащат гражданите.

На 29 септември Върховният касационен съд ще заседава по жалба на Манолова, с която тя иска да се обяви събирането на такса "сградна инсталация" за незаконно заради противоречива съдебна практика. Омбудсманът припомни, че в жалбата си се е позовала на параграф в Закона за защита на потребителите, който казва, че при противоречие на две законови разпоредби се прилага тази, която в по-голяма степен защитава потребителя.

Манолова и федерацията ще поискат и от Столичния общински съвет да разгледа на специално заседание проблемите с "Топлофикация".

Дата: 01.08.2016

Източник: Mediapool.bg

Прочетено: 1717