26.05.2016

Европейският комисар каза, че е изключително горд, че България е надежден член на ЕС.

България има изключително силен потенциал да стане лидер с изграждането на европейски и балкански газов хъб, заяви еврокомисарят по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете и гарантира, че ЕС ще подкрепи проекта при спазване на европейското законодателство. В четвъртък, след среща с премиера Бойко Борисов в София, Канете той даде висока оценка на усилията на България да разнообрази доставките на газ: "Имате и изключително добре изградена и разработена газопреносна мрежа. Приветстваме всичко направено."

Той отбеляза, че работата по интерконектора с Гърция върви добре, а също така и по финализирането на тези с Румъния и със Сърбия.

"Ще подкрепим всяка друга инфраструктура, която отговаря на изискванията и законодателството на ЕС. Има явни възможности и потенциал България да е изключително ключов играч за газовата система на цяла Европа. Имате подкрепа на ЕК. Ние надградихме идеята, работихме цяла година и вече ще имаме истински газов хъб, той ще стане реалност", каза еврокомисарят.

По думите му, посланието на ЕК е, че България има подкрепата на Брюксел.

"Миналата година започнахме с една идея, която през годината успяхме да я материализираме. Искаме да действаме в още по- тясно сътрудничество с вас, че да сме сигурни, че ще продължи в този дух и се спазва законодателството по отношение на енергетиката. Искаме да предотвратим кризи каквито имаше през 2005 и 2009 година. Газът се ползваше не като газова стока, а като политически инструмент и не искаме да се повтаря. Искаме да имаме способите, за да имаме сигурност на доставките. България е ключова в тази посока. За това ЕК подкрепя усилията на българското правителство за изработването на газовия хъб на територията на страната”, заяви Канете.

Той каза, че ЕК оценява добре свършената работа от вицепремиера Томислав Дончев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова. "Ние успяхме да стартираме и почти финализираме 14 проекта от общ интерес, свързани с енергетиката, и искам да подчертая, че по отношение на България нещата вървят ускорено, защото вашата страна е лидер по отношение на сигурността на доставките и също така имате потенциала да станете един от най-важните газови хъбове”, заяви Канете.

Европейският комисар каза, че е изключително горд, че България е надежден член на ЕС.

"Това се базира на три неща-постигнахте редуциране на вредните емисии, енергийна сигурност и ефективност, вие превишавате бенч маркерите, които сме си заложили”, каза още Канете. По думите му, България върви в посока на пълната либерализация на българския енергиен пазар, но с това зачита и уязвимостта на социалните групи.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че изграждането на газовия хъб не е насочено срещу доставките от Русия: "Всичко, което правят екипите, се оценява. То не е насочено срещу Русия – руският газ е добре дошъл, ако се спазват европейските правила. Плюс нашите находища, плюс интерконектора през Гърция и от други места, които в момента изграждаме, на практика ние правим един голям пазар. Защото ако една стока минава само в една посока, то не е пазар."

Дата: 26.05.2016

Източник: Mediapool.bg

Прочетено: 1510