29.07.2016

Теменужка Петкова е в Москва, министерството твърди, че двете страни щели да работят за бързо решение.

Българската и руската страна създават съвместна работна група, която да разгледа възможните варианти по проекта "Белене" след решението на международния арбитраж в Женева, съобщи българското министерство на енергетиката в петък.

За това се били договорили в Москва министърът на енергетиката Теменужка Петкова и представители на ръководството на руската държавната корпорация за атомна енергия "Росатом".

В съобщението се посочва, че предстои експертите да започнат работа, за да се стигне до изгодно и за двете страни решение в максимално кратки срокове.

От руска страна няма изявление по темата, а в руските медии не може да бъде намерена информация за посещението на българския министър в Москва и за водените разговори.

През юни арбитражът в Женева осъди държавната "Национална електрическа компания (НЕК) да плати 550 млн. евро за поръчаното, произведено от "Атомстройекспорт" (дъщерна фирма на "Росатом"), но неплатено от българската страна оборудване за спряния проект АЕЦ "Белене". Лихва от 167 хил. евро се начислява за всеки ден забава при изпълнение на решението на арбитража, което бе обявено на 16 юни.

Дата: 29.07.2016

Източник: Mediapool.bg

Прочетено: 1182