06.07.2016

Последният FSAP за България се е състоял през 2008 г., посочват от МФ.

Мащабна проверка на българския финансов сектор ще бъде направена в края на 2016 г. и началото на 2017 г. от МВФ и Световната банка, съобщиха от Министерството на финансите.

Тя е по линия на т. нар. "Програмата за оценка на финансовия сектор в България" (Financial Sector Assessment Program – FSAP). Подобна инспекция не е правена у нас от 2008 г. насам.

Проверката на МВФ и Световната банка ще е поредният тест за българския финансов сектор. В момента тече преглед на активите на банките, а такъв скоро трябва да започне и на застрахователите и пенсионните фондове.

Работата на международните институции ще се съсредоточи най-вече върху работата на надзорните органи – "Банков надзор" и Комисията за финансов надзор. Надзорът в БНБ бе обект на инспектиране след фалита на КТБ, но новата проверка ще е далеч по-изчерпателна, твърдят запознати с нея.

Надеждата на финансовото министерство е, ако инспекцията е успешна, тя да даде тласък на България по пътя към еврозоната.

езултатите от FSAP и AQR (прегледа на активите, б. р.) биха били и благотворна предпоставка за бъдещи разговори за допълнителна интеграция на страната ни в общоевропейските процеси", е заявил по този повод финансовият министър Владислав Горанов.

Той вчера прие представителите на предварителната мисия по оценката, която ще продължи до 8 юли и в която освен МВФ, Световната банка и МФ ще участват също БНБ, КФН, Фондът за гарантиране на влоговете в банките и одиторите на банките, застрахователите и пенсионните фондове.

Целта на първоначалната мисия е да бъде определен точният обхват на оценката, като тя ще се извърши по време на две двуседмични мисии в края на 2016 г. и началото на 2017 г., посочват от МФ.

Програмата FSAP стартира през май 1999 г., като основната й цел е да определи силните страни и рисковете за финансовата система на държавите и да помогне на властите да набележат подходящи мерки за укрепване на сектора.

Последният FSAP за България се е състоял през 2008 г., посочват още от МФ.

Дата: 06.07.2016

Източник: Mediapool.bg

Прочетено: 1316