11.07.2016

Според главния икономист на Deutsche Bank ако Европа не реши проблемите си бързо, може да се стигне до "злополука"

Европа спешно се нуждае от спасително финансиране за 150 млрд. евро, за да рекапитализира затруднените си банки, особено тези в Италия, заяви главният икономист на Deutsche Bank в интервю за Welt am Sonntag.

Европа е изключително болна и трябва да започне да решава проблемите си изключително бързо или може да се стигне до злополука“, казва Давид Фолкертс-Ландау, цитиран от Bloomberg. “Не съм пророк на Страшния съд, а реалист“.

Италианските банки в момента са обременени от лоши заеми за 360 млрд. евро, а правителството иска от регулаторите да представят начини за възстановяване на кредиторите на фона на подновеното разпродаване след вота на Великобритания за напускане на ЕС. Лоренцо Бини Смаги, бивш член на изпълнителния съвет на Европейската централна банка, който сега е председател на Societe Generale, заяви в сряда, че банковата криза на Италия може да се разпространи към останалата част от Европа, а правилата, ограничаващи държавната помощ към кредиторите, трябва да се преосмислят, за да се предотврати по-голям катаклизъм.

Не очаквам втора финансова криза като през 2008 г.“, казва Фолкертс-Ландау за Welt. “Банките са много по-стабилни днес и имат повече ликвидност. Това, пред което сме изправени този път, е бавна, дълга, низходяща спирала“.

Индексът на Bloomberg Europe 500 Banks and Financial Services се срина с 33% тази година, понижавайки се до най-ниското ниво от над 7 години в четвъртък. Акциите на Deutsche Bank пък поевтиняха с 48% през същия период.

Фолкертс-Ландау заяви, че наскоро е купил 100 хил. акции на Deutsche Bank и се чувства оптимистично настроен относно перспективите пред банката.

Заместник-председателят на BlackRock Филип Хилдербранд заяви по-рано този месец, че Европейската комисия трябва да позволи на правителствата да поемат временно дялово участие в капитала на банките си, подобно на това, което направиха САЩ с програмата си за облекчение на затруднени активи по време на кризата през 2008 г.

Дата: 11.07.2016

Източник: Investor.bg

Прочетено: 1331