07.07.2016

Първа стъпка по изпълнение на договореностите от меморандума ще бъде инсталиране на зарядна колонка за електромобили на територията на НСА.

На 7 юли 2016 г., в Националната спортна академия „Васил Левски“ се подписа Меморандум за сътрудничество и развитие на електрическата мобилност.

Първа стъпка по изпълнение на договореностите от меморандума ще бъде инсталиране на зарядна колонка за електромобили на територията на НСА. Зарядната станция става част от националната мрежа за зареждане на електрически превозни средства – Булчардж (Bulcharge).

Националната спортна академия е единственото към момента висше учебно заведение - партньор на ИКЕМ, което не е с техническа насоченост. Членове на браншовата организация са Технически Университет - София, Университетът  "Ангел Кънчев"  - Русе, ВТУ "Тодор Каблешков" - София, като партньори са и други български технически университети.

От страна на Национална спортна академия „Васил Левски“ присъстваха Ректорът - проф. Пенчо Гешев, проф. Кирил Андонов, инж. Ивайло Филипов.

От Националната браншова организация за електрическа мобилност - ИКЕМ присъстваха Председателят на УС - Илия Левков, Главният секретар на ИКЕМ – Иван Костов, Членът на УС на ИКЕМ - Сашо Георгиев.

Гост на събитието беше Светослав Йорданов - заместник кмет на район „Студентски“.

Предстои разработване на модел за използване на малки лекотоварни електромобили за поддръжка на тревните площи и паркове на територията на НСА. Активно ще се работи и за използване на електромобилите в спорта.

Наскоро ИКЕМ и Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) се договориха за създаване на специална комисия за електромобилен спорт и алтернативни горива към федерацията. Основна цел на комисията ще бъде създаване и развитие на Е-Рали България, в което да участват електромобили и други автомобили използващи алтернативни горива.

Споразумение за сътрудничество ще бъде подписано и между ИКЕМ и район „Студентски“. Целта е ускоряване навлизането на електрическата мобилност в района и създаване на карта на местата за зарядни колонки за електромобили, с активното съдействие на енергоразпределителното дружество ЧЕЗ, член на ИКЕМ.

Очакват се 190 нови автобуса да заменят част от старите автобуси в автопарка на "Столичен автотранспорт" до 2018 г. Двадесет от тези автобуси са електрически. Други 20 пък са хибридни или с други алтернативни горива. "Програмата е част от мерките за подобряване на качеството на атмосферния въздух в София.

Дата: 07.07.2016

Източник: ИКЕМ

Прочетено: 1990