26.07.2016

Тази продуктова такса основно отива в три фирми, които са получили лиценз в МОСВ, посочи той в Денят ON AIR

Прочети още на: http://www.bgonair.bg/denqt-on-air/2016-07-25/vili-lilkov-ekotaksite-za-avtomobilite-da-badat-premahnatii

Екотаксите за автомобилите трябва да бъдат премахнати. Това заяви проф. Вили Лилков в Денят ON AIR с Кузман Илиев.

"При закупуване на нов автомобил всеки собственик плаща между 140 и 270 лева в зависимост от възрастта на автомобила и неговата категория така наречената екотакса. Обикновено хората казват: "Хубаво, плащаме я. Тя е за погребването на автомобила, когато му дойде времето.", обясни Лилков и добави причината защо трябва да бъде премахната: "Тази продуктова такса, която е около 60 млн. лева годишно основно отиват в три фирми, които са получили лиценз в МОСВ, които приемат тази продуктова такса и трябва срещу нея да извършат услугата по рециклиране на автомобила. Те са само три, а на пазара има десетки други фирми, които работят на пазарни условия и дори ви дават определена сума, рециклират и печелят от това"

Според него тук става въпрос за едно скрито финансиране с държавна помощ на частен сектор, абсолютно несправедливо.

Преди седмица от Реформаторския блок (РБ) внесоха Законопроект за намаляване на лихвите за забавени плащания.

"Това е една инициатива с моите колеги от РБ, която се отнася до така наречената лихва за забавени плащания. В България при пресрочването на задължения се начислява лихва, която е равна на основния лихвен процент плюс 10 пункта. Искам да посоча, че този размер от 10 пункта е определен преди повече от 20 години, когато икономическата и финансовата конюнктура в България беше коренно различна от сегашната. Тогава имаше голяма инфлация, лихвите бяха много високи. Идеята е да намалим тази лихва, защото ситуацията днес е друга", обясни Лилков.

По думите му в Европа се прилага една директива за минималната лихва при забавено плащане от 8 пункта. "По-малко от тези 10 плюс основния лихвен процент, но има и още нещо много важно - в много от страните например Австрия, Германия, Литва, Латвия е прието, че лихвата е различна за граждани и за фирми. Тоест 8 пункта плюс основния лихвен процент е за фирми, а за граждани е 5 или 6 пункта."

Лилков коментира и Стратегията за Северозапада.

"Правителството обещаваше и дори заложи в своите управленски приоритети, че Северозапада и пограничните райони, Родопите, Странджа и Сакар представляват приоритет. Повече от 2 години оправданието на правителството беше, че нямат програма и заради това не се насочват мощно в тази посока", посочи той.

Програмата вече е готова и повече от 7 месеца отлежава в Министерство на финансите.

"Бях учуден, че по време на парламентарния контрол Владислав Горанов ми отговори на въпроса, защо се бави тази програма с отговора: "Конвенционалните мерки и тези, които са предвидени в програмата няма да сработят. Там няма потенциала, който да посрещне тези инвестиции. Ако ще правим пътища, те само ще облекчат преминаването покрай тези региони и ще мислим други мерки", коментира Лилков.

Запитан каква ще бъде кандидатурата на РБ за президентския вот, Лилков заяви, "че трябва да се издигне кандидатура, която да отговаря на профила на РБ и политическа кандидатура. Тази политическа кандидатура в комбинация с един сериозен представител на Гражданския съвет ще даде сериозен шанс на РБ в тази кампания."

видео

 

Дата: 26.07.2016

Източник: Bulgaria on air

Прочетено: 2061