15.08.2016

Важно е фирмите да знаят, че след като бъде публикувана тази наредба в Държавен вестник, те ще имат 15 дневен срок, за да подадат формуляри.

Европейската комисия одобри мерките за облекчаване на разходите на големите индустриални консуматори на зелена енергия. „Това е дългоочаквано решение“, каза Камен Колев, зам.-председател на Българската стопанска камара, в предаването Светът е бизнес на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

"Това ще върне в бизнеса около 100 млн. лв. Това са пари, които са дадени вече от 1 август 2015 до сега. Бенефициенти на отстъпката могат да бъдат около 200 български големи производители. Те произвеждат около една трета от износа на България. В тях пряко са ангажирани 54 000 работещи, а заедно със свързаните производства стават 270 000. Влизането в сила на тази наредба ще окаже въздействие по отношение конкурентоспособността на износа".

Важно е фирмите да знаят, че след като бъде публикувана тази наредба в Държавен вестник, те ще имат 15 дневен срок, за да подадат формуляри за ползване на тази отстъпка, подчерта Колев.

"Няма реално изменение в бизнесклимата в България, въпреки класациите от Световна банка. Няма устойчиво, решително изменение на бизнесклимата. Основен проблем на бизнеса остава защитата на собствеността. Вторият проблем това са все още сложните, скъпи регулации и административни бариери пред бизнеса".

По повод отчетения 3% ръст в българската икономика Колев каза, че прогнозата му е "този процент да се задържи за края на годината": "Очевидно е, че туристическият сезон е по-добър и ако няма някакви сериозни други проблеми и кризи в региона, смятам че този процент ще може да се задържи". 

ВИДЕО

Дата: 15.08.2016

Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Прочетено: 2329