10.08.2016

Наредбата ще влезе в сила със задна дата от 1 август 2015 г. Над 100 български фирми могат да се възползват от предвидените облекчения.

Европейската комисия одобри без възражения мерките за облекчаване на разходите на големите индустриални консуматори за зелена енергия. Окончателното публично публикуване на Наредбата за намаляване тежестта върху българския бизнес, свързана с разходите за възобновяема енергия, предстои след отпечатването ѝ във вестника на Еврокомисията. Наредбата ще влезе в сила със задна дата от 1 август 2015 година и ще важи до 31 декември 2020 година.

За да се използва отстъпката за индустриалните консуматори от компонентата в цената за електроенергия, свързана с разходите за възобновяема енергия, те следва да отговарят на определените в наредбата критерии. Според проучване на БАН, на тези критерии отговарят над 100 български фирми.

ЕК е одобрила официално и схемата за подкрепа на възобновяемата енергия с преференциални цени, разписана в Закона за възобновяемата енергия от 2011 година.

В свързаните публикации, може да проследите дългогошната активност на БСК по приетата Наредба.

***

Българска стопанска камара предлага допълнителни разяснения и помощ при подготовка на документите на фирмите, които отговарят на критериите и имат желанието да се възползват от предвидените мерки за облекчаване на разходите.

 

Дата: 10.08.2016

Източник: БСК

Прочетено: 3836