12.09.2016

Предприемачите обещаха да помагат, имат и изисквания

Кметът на Шумен Любомир Христов покани предприемачи на работна среща и на нея се отзоваха 36 бизнесмени от региона.

Целта на кметското ръководство е да се постави началото на сътрудничество между местна власт и бизнес, и такива разговори да има поне веднъж годишно. В обръщението си към предприемачите Христов посочи, че сред най-големите предизвикателства пред екипа му е било успешното префазиране на проекта за Водния цикъл /за да не загуби Шумен европейски средства б.а./ и стартиране на строителството на Пречиствателна станция за питейни води, която шуменци чакат от десетилетия.

В управленската програма е заложено и ускоряване работата по Националната програма за енергийна ефективност на жилищни сгради. Въпреки че заварил липса на готовност да се започне работа, вече са подписани 25 договора за саниране, припомни Христов. Той обясни, че се създава новото предприятие по чистотата, вече са преструктурирани и другите общинските дружества, за да работят ефективно.

Главният архитект на общината Диана Стефанова представи пред участниците Инвестиционната програма – престои Шумен да бъде благоустроен с 26 млн.лв. евросредства.

Зам.кметът по строителство инж.Боян Тодоров обясни как ще изглежда многофункционалната спортна зала за 8 млн.лв. и какви са възможностите за строителство край нея. Той покани предприемачите да се включат и в благоустрояването на града.

Зам.кметът по образование Найден Косев обясни, че приоритет е подобряването на училищната и спортната инфраструктура и сподели намерението в Шумен да бъде изграден Център за кариерно развитие. Специалисти от образованието и бизнеса ще анализират нуждите от професионално обучение.

Д-р Светлана Маркова, зам.кмет по социална политика обясни, че един от ангажиментите е завършването на строящия се от години Старчески дом. Работи се усилено и по възстановяване на минералния извор с целебна вода в село Мараш.

Предприемачите изразиха подкрепа, поставиха и изисквания. По думите на председателя на Българската стопанска камара в Шумен Николай Тончев това е първата среща на общинско ръководство с бизнеса за последните 4 кметски мандата. „Шумен е с най-добре развита индустрия от градовете в Североизточна България и от позицията ни на данъкоплатци ние ще бъдем много взискателни към кметската власт и областната администрация. Искаме държавните институции и контролните органи да изпълняват по-добре задълженията си. Искаме по-добър бизнес климат, улиците да са осветени, да е чисто в града ни, да не се паркира безразборно“.

Председателят на Надзорния съвет на „Алкомет“АД Фикрет Индже посочи, че е много важно бизнесът и общината да работят заедно. Една от целите на това сътрудничество според него е да се полагат повече грижи за децата, да се създадат условия младите да получават по-добро образование, а възрастните спокойно да живеят старините си.

„Аз съм сигурен, че ако работим съвместно в ясни посоки, ще успеем да подобрим средата, в която живеем, но водещата роля трябва да бъде на общината. Тя трябва да формулира тези посоки и да създаде екипи, в които ние да се включим“, настоя Индже.

Според Димитър Александров от „Ал и Ко“АД община и областната управа трябва да проявяват по-голяма активност в исканията си за прехвърляне на атрактивни държавни имоти. От тях може да се печели и те биха привлекли инвеститори.

Божидар Маринов от фирма „Павел и синове“ предложи общинското ръководство да обърне внимание на професионалното образование в Шумен, защото бизнесът изпитва недостиг на кадри.

Кметът Любомир Христов припомни, че вече са взети мерки за регулиране на движението в центъра, предстои да се въведе и SMS-паркиране, ще се закупят и 2 паяка за репатриране на колите на нарушители. „Тази година сме заложили 150 000 лв. повече за уличното осветление в града и селата. До края на годината ще бъдат поставени камери за видеонаблюдение на детските площадки и на други обекти в града“, каза Христов.

Покани и бизнеса да подкрепи общината в борбата срещу вандалските прояви. Кметът благодари на отзовалите се предприемачи и каза, че това е само началото на успешното бъдещо партньорство.

Дата: 12.09.2016

Източник: в. Труд

Прочетено: 1696