04.08.2020

Най-големият български производител на алуминиеви валцови и пресови продукти "Алкомет" АД получи сертификат за приоритетна инвестиция за разширението и модернизацията на завода си в Шумен във връзка с производството на автомобилни компоненти, става ясно от съобщение на Министерството на икономиката.

За осъществяване на изискванията на новия клиент, с когото предстои да подпише договор, дружеството планира да разшири производствената си база с изграждането на още един цех и същевременно да модернизира съществуващите.

Инвестицията е за 27 млн. лева, като ще бъдат разкрити 33 нови работни места.

Сертификат получава и „Луфтханза Техник“ за ново разширение на базата на компанията в София. Инвестицията по проекта е в размер на също 27 млн. лв.

Компанията вече веднъж разшири базата си на столичното летище, като тя стана най-голямата за дружеството в Европа.

„Хармони 2012“ ЕООД получава сертификат за Велц инсталация за преработка на цинк-съдържащи материали в гр. Кърджали. Размерът на инвестицията възлиза на 45,581 млн. лева, като ще бъдат разкрити 54 нови работни места.

„Технойон“ ЕАД получава сертификат за изграждане на завод за хидрометалургична преработка и производство на катодна мед и катоден цинк, отличаващ се с устойчивост и модерна функционалност в гр. Девня, област Варна. Размерът на инвестицията възлиза на 10,44 млн. лева, като ще се разкрият нови 53 работни места.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов посочи, че с тези четири проекта от началото на годината по реда на Закона за насърчаване на инвестициите са издадени сертификати за клас инвестиция на 18 проекта на обща стойност 415,2 млн. лв., като те имат потенциал да разкрият 2602 нови работни места.

Общата стойност на четирите инвестиции е 110 млн. лева.

Той допълни, че се подготвя нова финансова мярка за подкрепа на стратегически приоритетни инвеститори от преработващата промишленост за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, в зависимост от размера на инвестицията и региона и при спазване на правилата за държавни помощи на ЕС. Тя ще се прилага след промени в правилника за прилагане на закона за насърчаването на инвестициите.

Дата: 04.08.2020

Източник: investor.bg

Прочетено: 1351