10.10.2016

Божидар Данев и проф. Николай Денков в Бизнес старт, 10.10.2016

България е на едно от челните места по вложени от бизнеса средства в обучението на кадри. Показваме, че можем да се справяме и без държавата, когато се налага. Това каза председателят на Българска стопанска камара Божидар Данев, който гостува заедно с бившия министър на образованието проф. Николай Денков в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Йоанна Николова.

"Процесът е закономерен. Дефицитът на кадри е световен проблем. Единственият наложил се модел по света е пряка връзка между университетите и бизнеса - влизане на бизнеса като част от преподавателския екип, оборудване на зали и научни изследвания в определена от бизнеса посока, в които да се включват студенти и докторанти", каза проф. Денков. По думите му "няма никаква законова пречка" със сега действащото законодателство това да се случи, но "липсва осъзнатият взаимен интерес", като "донякъде държавата е виновна", защото се плаща на студент, а не се търси качество. 

Според Божидар Данев на първо място трябва да се търси връзка между професионални и образователни стандарти. "Вторият деликатен момент", според Данев е, че се създаде правна система, която създаде пълна автономия на ВУЗ и някои институти: "Хората блокират промяната, за да запазят работните си места".

Данев подчерта, че "когато говорим за IT технологии не става дума за специалност, а че не трябва да има специалност, в която да липсва IT преподаване". Ако това не се случи студентите "просто ще излетят от пазара": "Няма специалност, която да не може да се дигитализира".

"Цялата законова база в момента е налице, за да се задвижат тези процеси. Държавата не използва възможността да задвижи механизмите в определени посоки", каза Денков.

"Държавата се страхува да предприеме решителни действия. Страхът ги сковава", каза Данев. 

Вижте целия коментар: ВИДЕО

Дата: 10.10.2016

Източник: Bloomberg

Прочетено: 1886