27.10.2016

Средната процедура по несъстоятелност е 3,5 години. Кредиторите могат да получат около 30%, не повече.

Класацията Doing Business не говори за подобрение на бизнес средата в България, а за отстъпление. Това каза пред  Bloomberg TV Bulgaria Камен Колев от Българската стопанска камара (БСК) по повод тазгодишното 39-то място на България в класацията на Световната банка.

Той все пак отчете, че има подобрение в някои показатели.

Според Колев е лесно да се обясни защо България е назад в класацията – например заради проблемите с процедурите по несъстоятелност и договорната дисциплина. „Средната процедура по несъстоятелност е 3,5 години. Кредиторите могат да получат около 30%, не повече“, каза той.

Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) посочи, че последните две правителства са обърнали внимание на мястото на България в класацията. Той обаче не смята, че тя е достатъчно обективна, например заради мястото на Македония в топ 10.

„Класацията оценява времето за плащане на данъци, но не и данъчните ставки. По същия начин е важно не само времето за присъединяването към електрическата мрежа, но и цената на електроенергията и качеството на услугата“, каза той и допълни, че методологията се променя през годините.

Смисълът на тези класации е да видим кое ни тегли назад и къде сме напред, каза Камен Колев.

По думите му знак за бизнес климата дават преките чуждестранни инвестиции, които са намалели от началото на годината.

Проблем са съдебните отношения, затова съветваме бизнеса да решава споровете чрез арбитражи, каза представителят на БСК.

Добрин Иванов смята, че правителството трябва да работи за подобряване на бизнес средата като цяло и то така, че тя да е по-добра за инвеститорите, когато избират страна от региона.

Той очаква мястото на България в класацията да бъде подобрено в следващите години.

За да стане това, са необходими реформи на тежките регулации и електронно управление, смята Камен Колев.

Вижте още във видеото.

Дата: 27.10.2016

Източник: Investor.bg

Прочетено: 1619