31.10.2016

Към момента са изплатени над 19.3 млн. лв. от програмата "Региони в растеж"

През следващата година се очаква да започне ударно изпълнение на около 250 общински проекта за обновяване на 39 големи града и 28 по-малки. Ще започне и ремонтът на около 100 км републикански пътища.

Целта е до края на 2018 г. да бъдат разплатени 948 млн. лв., което е 31.42% от бюджета на оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР), за да няма т. нар. автоматично отписване на средства, съгласно новите правила. Това стана ясно по време на шестото заседание на Комитета за наблюдение на ОПРР 2014-2020 г., което се проведе в Плевен.

"Към момента нямаме притеснения за изпълнението на оперативната програма и заложените цели към края на 2018 г. ще бъдат изпълнени. Последните анализи, които правим, ни дават основание за оптимистичната прогноза", заяви зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова, която отговаря за програмата.

Разплатените по ОПРР средства възлизат на 22.7 млн. лв., по данни на информационната системи за еврофондовете ИСУН.

От Министерството на регионалното развитие посочиха, че към 27 октомври 2016 г. са разплатени 33 млн.лв.

"Очакваме до края на годината да разплатим около 100 млн. лв. по оперативна програма. Сумата се формира от средствата, предназначени за първа вноска към Фонда на фондовете и плащания по осите за техническа помощ и пътна инфраструктура", посочи Николова.

Към днешна дата 76% от бюджета от над 3 млрд. лв. на ОПРР е отворен за кандидатстване. От тях договорените към момента средства са около 18%. През 2017 г. ще бъде отворен целият ресурс на програмата за договаряне, посочи Николова.

За да не бъде приложено правилото N+3 за отмяна на бюджетен ангажимент е необходимо Управляващият орган да постигне минимум ниво на сертифицирани разходи в размер на 159 231 963 лв. към края на 2018 г., посочиха от Министерството на регионалното развитие.

Реалното изпълнение на проектите, финансирани от ОПРР 2014-2020 г., се очаква да започне през 2017 г. и ударно да се строи през 2018 г., стана ясно от думите министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

През следващата година ще започне ремонтът на пътища втори и трети клас за над 200 млн. лв.

Очаква се да тръгне и изпълнението на 250 общински проекта в 39-те големи български града за обновяване на градската среда, градския транспорт, учебните заведения и т.н.

В момента по тези проекти вървят тръжните процедури за избор на изпълнител. По някои от тях вече има избрани изпълнители и предстои сключването на договори. Изпълнението за останалите зависи от това колко бързо ще минат процедурите по обжалване, стана ясно от обясненията на министър Павлова.

За спешната помощ – 164 млн. лв.

Още в началото на 2017 г. Министерството на здравеопазването ще има възможност да кандидатства с проект за близо 164 млн. лв. за реформа в спешната помощ, съобщи Деница Николова.

Средствата са предназначени за обновяване и преоборудване изцяло на 198 центрове за спешна медицинска помощ и техните филиали в страната, както и на още 34 спешни отделения към държавите болници. Така ще се покрият нуждите от съвременна спешна медицинска помощ в цялата страна, каза Николова.

Предвидено е и закупуване на нови линейки, като към европейските средства ще се добавят допълнително пари и от бюджета на здравното министерство, за да могат да се закупят всички необходими реаномобили, уточни още зам.-министърът на здравеопазването.

Парите за МУ-София се насочват към филиала във Враца

В областта на образованието, със средства от ОПРР се предвижда да се даде възможност за инвестиции на филиала във Враца, който е на Медицинския университет в София.

Предвиденият бюджет за обновяването на материално-техническата база на МУ-София е 2 млн. лв. Във Враца има филиал за обучение на медицински специалисти в специалност "Обществено здраве", които получават дипломи за медицински сестри и акушерки.

28-те малки градове ще могат да кандидатстват по ОПРР за освободения ресурс, в резултат на спестените средства след провеждането на първите обществените поръчки.

Дата: 31.10.2016

Източник: Mediapool.bg

Прочетено: 1083