09.11.2016

Газовата връзка с Румъния, която се забави повече от три години вече е готова и ще бъде пусната в експлоатация на 11 ноември.

Газовата връзка с Румъния, която се забави повече от три години вече е готова и ще бъде пусната в експлоатация на 11 ноември. Това съобщи пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Изключително доволен съм, че само след два дни край Русе ще бъде пусната в експлоатазция междусситемната връзка Русе-Гюргево. Това е един много силен знак за диверсификация на доставките на природен газ в България, както и на диверсификация на доставки на природен газ от България към Източна и Централна Европа. Наистина е едно много голямо събитие, което трябваше да се случи много по-рано, но само в сегашния екип с министър Петкова нещата бяха поставени в ясни срокове и те бяха спазени“, каза председателят на КЕВР.

Все още предстои на румънска територия за се построи компресорна станции за изравняване на налягането. Причината е, че румънската газова мрежа е с много ниско налягане. Доскоро румънската страна отказваше изграждането на такава компресорна станция, но едва след разговори с настоящия екип на енергийното министерство се стигна до обещание за строителството й, което в крайна сметка решава и проблема с дотавките за българска страна. Тестовите проби са били осъществени преди седмици и проблеми не са били регистрирани. Припомняме, че през април бе избран нов изпълнител на строителството на газовата връзка – австрийската компания Хабау.

 

Дата: 09.11.2016

Източник: 3e-news.net

Прочетено: 1674