23.11.2016

На 22.11.2016г. в сградата на Българската стопанска камара, ИКЕМ проведе среща на първата по рода си инициативна група за "Устойчива система за подготовка на кадри за Електрическата мобилност".

Още преди 5 години ИКЕМ инициира и защити пред НАПОО създаването на две нови специалности - Монтьор и Техник на ЕПС. Членът на клъстера - Център за Професионално Обучение към "Петър Йовчев и синове "ООД в гр. Ямбол е първия в България, който получи лиценз от НАПОО  по новите специалности.

В инициативната група участват експертите - Стефан Апостолов, Наталия Александрова, Йордан Мераков, представители на  български  университети – проф. Иван Миленов, проф. Огнян Манолов.

Важна част от инициативната група са двете професионални гимназии – ПГТЕ "Хенри Форд", представена от директора инж. Таньо Стойчев и ПГ „Велизар Пеев“ – Своге, представена от директора инж. Станчо Атанасов. С двете гимназии бяха подписани меморандуми за сътрудничество в сферата на електромобилността.

Срещата беше фасилитирана от  Антон Вълков, с активното участие на експерти от ИКЕМ.

Създаването на тази инициативна група е продиктувано от необходимостта от млади кадри, които да се насочат и развият в областта електрическата мобилност във всички нейни направления – продукти, услуги, обслужване и др. и да се създаде капацитет, от който вече се  чувства необходимост.

Електрическата мобилност е нова сфера за професионално развитие, тя навлиза изключително бързо в ежедневието ни, и още по-скоростно се развива от технологична гледна точка. Подготовката на кадри, които да започнат да усвояват тази професия и да се развиват заедно с нея е ключов момент в образованието и обучението на българските ученици и студенти.

Дата: 23.11.2016

Източник: ИКЕМ

Прочетено: 1835