13.12.2016

Hад 81 хил. са хората, които са ползвали различните социални услуги по програмат.

За първите 7 г. в България 2 млн. души са използвали (Европейския социален фонд) ЕСФ и са имали възможност, да променят съдбата си и да намерят работа.

Това каза министърът на труда и социалната политика в оставка Зорница Русинова по време на пресконференция по повод предстоящото заседание на Комитета за наблюдение на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР), предаде „Фокус“.

Министър Русинова уточни, че над 81 хил. са хората, които са ползвали различните социални услуги по програмата, а 140 хил. човека са намерили работа благодарение на ЕФС. „Над 140 -150 хил. човека бяха обучени, така че да имат много по-добра реализация на пазара на труда", отбеляза още министър Русинова.

На пресконференцията беше представена книгата „Преодоляване“.

„Решихме днес, в това особено за нас заседание на Комитета за наблюдение да поканим авторите отново, за да представим една наша инициатива, с която искаме да разкажем какво представлява Европейския социален фонд в България, какви са политиките, които подкрепя в МТСП, не през цифрите през призмата на проектите и начина, по който ние отчитаме програмите си, а през словото, защото словото е много по-силно“, каза министър Зорница Русинова.

По думите й това заседание на Комитета за наблюдение е последното заседание по оперативната програма от стария програмен период. „Заседание, на което ще се опитаме да ви разкажем колко много човешки съдби сме променили и съчетаването с две години изпълнение на програмата в новия програмен период“, допълни министърът в оставка.

„Ние сме експерти, говорим с цифри, говорим за договори, за изпълнение на индикатори и резултати. Истинското слово е това, което може да трогне всеки един човек и да разкаже как благодарение на европейскакта солидарност ние срещаме хора по пътя си и можем да променим посоката на техния път. Благодаря на всички 10 автори, които се включиха в нашата иницитива“, каза тя и изброи авторите на книгата: Кристин Димитрова, Михаил Вешим, , Мирела Иванова, Александър Шпатов, Георги Господинов, Христо Карастоянов, Теодора Димова, Захари Карабашлиев, Владимир Зарев и Иво Иванов.

Тя определи тези автори като съмишленици на МТСП, които са се запалили по идеята. „Те написаха едни красиви слова за човешки истории“, допълни министърът в оставка Зорница Русинова.

Дата: 13.12.2016

Източник: dir.bg

Прочетено: 1537