Дата: 15.12.2016

Източник: Investor.bg

Прочетено: 1901

Ако бъдат спрени лудите харчове на публични средства в неефективни вложения и се създадат условия за привличане на чуждестранни инвеститори, през 2017 г. България може да достигне до икономически ръст от 5,6% до 6 на сто. Това коментира в интервю за БТА изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев.

По думите му чуждестранните инвестиции биха могли да бъдат мобилизирани дори и при изграждането на инфраструктурата. Не виждам защо България трябва да харчи 200 млн. лева за проектиране на електронната тол-система, като такава изцяло е изградена в Унгария от много години, работи безупречно и просто трябва да я пренесем в България, изтъкна Данев.

Основните двигатели на икономическия растеж през 2017 г. се очаква да бъдат секторите машиностроене, електропромишленост, високи технологии, туризъм, твърди изпълнителният председател на БСК.

Според него ако се направи коренна реорганизация в управлението на селското стопанство, може да очакваме и то да даде своя принос в ръста на икономиката догодина. По думите му селското стопанство в момента е на нивото отпреди 1970 г. по отношение на обеми на производство и диверсификация на продукцията - захранваща база за хранителната индустрия и за туризма, независимо от милиардите субсидии. 

Данев изрази надежда и през 2017 г. да се запази положителната промяна в структурата на българския износ, базиран на продукти с по-висока добавена стойност.

В момента има хиляди свободни работни места, които обаче не могат да се попълнят, коментира още Данев. Той заяви, че от Камарата ще настояват за облекчаване на вноса на работници от чужбина. 

На нашия пазар няма хора с необходимите умения, квалификации и компетентности и той е беден на човешки ресурси, подходящи за модерна икономика, мотивира се Данев. Сред секторите, които изпитват дефицити, той посочи машиностроенето, електропромишлеността, IT, туризъм, където има недостиг на работници средна и ниска квалификация. Според Божидар Данев българският бизнес би се насочил към кадри от българските диаспори, което обаче е въпрос на целенасочена държавна политика.

При положение, че приходите на фирмите се увеличат през 2017 г., естествено е и заплатите да се увеличат, напомни зависимостта Данев. Гладът на специалисти също води до ръст на заплати за тях, допълни той и отбеляза, че България има най-голям ръст на заплатите в Европа, като средно за година той е 8 на сто и при 1,5 на сто ръст на производителността на труда.

По отношение на политическите събития през следващата година Данев посочи, че най-важното за бизнеса е институциите да спрат да бъдат зависими от политическите смени. „Това, което става в България, много ми прилича на някаква латиноамериканска история, не трябва смяната на правителство да пречи на бизнеса“, изтъкна той.

Според него отиващата си година е била успешна за страната поради натрупването на международни предпоставки за това - спад на цените на горивата почти с 50%, което по думите му е голямо предимство за българската икономика, както и заради събитията в другите държави, които са прехвърлили към нашата страна огромни туристически потоци. Подобни външни условия България никога не е имала като предимства за икономиката си, за голямо съжаление ние ги използвахме ограничено, изтъкна Данев, и затова според него постигнатият ръст в икономиката от над 3% е маргинален спрямо това, което би трябвало да постигнем.

През отиващата си година имаше срив на инвестициите, без да се отчитат публичните, които са доста непрозрачни, отбеляза Данев. Сред тях той визира разходите за енергийна ефективност на жилищните сгради. Ние не вярваме в необходимостта да се купуват оръжия, като се изливат милиарди от българската икономика извън граница, допълни Данев и изрази надежда в този смисъл 2017 г. да бъде разумна година, през която разходите да бъдат насочени за важни сектори на българската икономика.

Тази година ще бъде запомнена и с 11% ръст на приходите от такси, което според Данев означава натиск върху бизнеса от администрацията. За следващата година, в новия бюджет е предвиден ръст от 7,6 на сто на тези приходи и така те ще достигнат "застрашителен дял от 4,5 на сто от приходите в бюджета", посочи Данев и даде за сравнение Словения, където този дял е 0,2 на сто. Той посочи, че този факт, както и останалите фактори, като липса на справедливост, са показателни за условията за правене на бизнес в страната и са сред причините за слабия инвеститорски интерес към България.