03.02.2017

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и Националният гаранционен фонд (НГФ) подписаха споразумение, с което се осигуряват допълнителни 40 милиона евро финансиране за малките и средни предприятия в България по програма COSME на Европейската комисия. Средствата се осигуряват с подкрепата на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който стои в основата на Инвестиционния план за Европа (План „Юнкер“).

ЕИФ осигурява гаранционна линия в размер на 20 милиона евро, с която НГФ ще подкрепи финансиране за 40 милиона евро към МСП в България, изпитващи затруднения при осигуряване на изискваните обезпечения.  Очакванията са през следващите три години от споразумението да се възползват 330 български предприятия.

Заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по работни места, растеж, инвестиции и конкурентоспособност Юрки Катайнен, заяви: „Удовлетворен съм, че българските МСП ще се възползват от Инвестиционния план за Европа, получавайки допълнително 20 млн. евро под формата на гаранции за следващите три години. Споразумението ще даде тласък на тези предприятия да продължат напред с плановете си да се развиват, да прилагат иновации и да създават работни места. Очаквам да чуя историите на предприемачи и хората, за които е осигурена заетост в България с подкрепата на ЕФСИ“.

По повод подписването на споразуменията, главният изпълнителен директор на ЕИФ Пиер Луиджи Джилиберт каза: „Подкрепата за малките и средни компании е от изключително значение за европейските икономики. Горещо приветствам това ново споразумение, сключено в рамките на ЕФСИ, от което ще се възползват 330 български малки и средни фирми в цялата страна. Благодарение на Инвестиционния план за Европа, с новото споразумение ЕИФ ще засили усилията си, насочени в подкрепа на МСП в България“.

Самуил Шидеров, изпълнителен директор на Националния гаранционен фонд, коментира: "Като част от групата на Българска банка за развитие и член на Европейската асоциация на гаранционните институции, нашите водеща мисия е да подобрим достъпа до финансиране на малките и средни компании в България. С подкрепата на ЕИФ и контрагаранционното споразумение по програма COSME ние сме в състояние да разширим обхвата на посредниците, с които работим, както и да разширим обхвата на допустимото финансиране което подкрепяме, като по този начин ще помогнем на повече компании да реализират своите бизнес идеи“.

За ЕИФ

 Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ)  е част от Групата на Европейската инвестиционна банка. Основната й мисия е да оказва подкрепа на микро, малкия и среден бизнес, като му помага в достъпа до финансиране. ЕИФ разработва и развива както рисков, така и капитал за растеж, гаранции и инструменти за микрофинансиране, които са насочени специално към този сегмент. В тази си роля ЕИФ подпомага целите на ЕС в подкрепа на иновациите, изследванията и развитието, предприемачеството, растежа и заетостта. Повече информация за дейността на ЕИФ в рамките на ЕФСИ може да намерите на страницата на ЕИФ тук.

За НГФ

Националният гаранционен фонд (НГФ) е създаден през 2008 г. като част от Групата на Българска банка за развитие с мисия да подпомага достъпа до финансиране за българските малки и средни предприятия. До момента, с посредничеството на 22 търговски банки, НГФ е подкрепил повече от 5 000 компании да получат финансиране за над 600 млн. евро. НГФ прилага и два гаранционни финансови инструмента, съфинансирани от Министерството на земеделието и храните, Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и Европейския фонд за морско дело и рибарство.

За Инвестиционният план за Европа 

Инвестиционният план за Европа е насочен към създаване на работни места и подпомагане на растежа. Това е възможно чрез по-интелигентно използване на новите и съществуващи финансови ресурси, премахване на пречките пред инвестициите, осигуряване на видимост и техническа помощ за инвестиционни проекти. Планът вече постига резултати. Проектите и споразуменията, одобрени за финансиране до момента се очаква да мобилизират над 164 млрд. евро в 28-те страни-членки и да се подкрепят повече от 385 000 малки и средни предприятия. На 14 септември 2016 г. ЕК предложи удължаване ЕФСИ чрез увеличаване на капацитета и срока му, както и засилване на нейните силни страни. Най-новите данни по сектори и по държави можете да намерите тук. За повече информация, вижте секцията за често задавани въпроси.

За програма COSME 

Програма COSME е програма на Европейския съюз за Конкурентоспособност на предприятията и малките и средни предприятия (МСП) за периода 2014-2020 г. с общ бюджет 2.3 млрд. евро. Минимум 60% от бюджета следва да бъде насочен към подобряване на достъпа до финансиране за МСП в Европа посредством два финансови инструмента. Механизмът за гарантиране на заеми (COSME LGF) предоставя преки и насрещни гаранции на финансови посредници, за да ги насърчи да предоставят заеми и лизинги на МСП. Този инструмент също така предлага и секюритизацията на портфейлите с дългово финансиране на МСП. Посредством Капиталовия механизъм за растеж на програмата (COSME EFG) се инвестира и във фондове за рисков капитал и дялово участие, които осигуряват финансиране за МСП основно по време на разширяването и растежа им. Програма COSME надгражда Рамковата програма за предприемачество и иновации (CIP) (2007-2013), с която бяха усвоени кредити в размер на почти 21 млрд. евро и привлечени инвестиции за над 3 млрд. евро към почти 400 000 европейски МСП.

За достъп до европейско финансиране представителите на бизнеса може да се обръщат към съответните финансови институции в техните държави: http://www.access2finance.eu/.

Дата: 03.02.2017

Източник: Economynews.bg

Прочетено: 1624