27.04.2017

Относно срещата "Дончев-Гергов-Цацаров" УС на БСК потвърждава позицията си от 24 април 2017 г.

На 27 април 2017 г. се проведе редовно заседание на Управителния съвет на БСК. Заседанието е насрочено преди повече от месец и основната дискусионна тема, включена в неговия дневен ред, беше посветена на перспективите в дейността на БСК, в контекста на актуалната политическа обстановка и съществуващата бизнес среда.

С оглед появили се през последните дни в публичното пространство теми и проблеми, обект на дискусия стана и срещата между г-н Сашо Дончев и г-н Сотир Цацаров. Г-н Дончев представи пред членовете на УС на БСК детайлна информация за събитията около въпросната среща и отговори на всички поставени въпроси. След изслушването членовете на УС потвърдиха изразената от тях на 24 април т.г. позиция, а именно, че:

  1. УС на БСК не е инициирал и не е упълномощавал своя председател за провеждане на среща с Главния прокурор на РБ;
  2. УС на БСК няма основания да смята, че г-н Дончев е търсил среща с г-н Цацаров, още по-малко че го е направил в качеството си на председател на УС на БСК;
  3. УС на БСК осъжда и се противопоставя на всеки опит на публични фигури да търсят решения на отделни проблеми по начин, различен от утвърдените законови и обществени норми на открит диалог и публичност;
  4. УС декларира категоричната си позиция, че прилаганият от БСК до момента подход на прозрачност в отношенията с институциите ще остане непроменим и занапред.

Във връзка с появили се днес спекулации в някои медии информираме, че предоставената от г-н Дончев информация по случая не дава основания на УС да преразглежда функциите му на председател на съвета и такъв въпрос не е бил обект на дискусия.

В рамките на предварително планирания дневен ред, членовете на УС на БСК приеха Годишния отчет на Борсова информационна компания „Капиталов пазар" ЕООД за дейността й през 2016 г. и одобриха становище на БСК относно проект за поемане на ангажименти, публикуван на 13 март 2017 г., във връзка с Дело COMP AT.39816 – Доставки на газ нагоре по веригата в Централна и Източна Европа ангажименти.

 

Дата: 27.04.2017

Източник: БСК

Прочетено: 883