10.08.2017

Заплатите в страната продължават да нарастват, като през юни средното брутно възнаграждение достига 1027 лв., което е увеличение от 9.7% спрямо същия период на миналата година. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за второто тримесечие на 2017 г.

Същевременно по данни на анкетираните от института предприятия наетите в България намаляват на годишна база с 15.9 хил. души. Това е четвърти пореден месец на спад след увеличението между януари 2016 г. и февруари тази година. От друга страна, броят на наетите в работната сила отбелязва ръст през юни спрямо предходния месец, като това се дължи предимно на началото на туристическия сезон.


Ръст, но не за всички
Най-голямото увеличение в средните възнаграждения на годишна база е отново при наетите в сектор "Операции с недвижими имоти" (16%), следвани от тези в "Административни дейности" (13.4%) и "Професионални дейности" (13.2%). Най-високи заплати пък получават служителите в "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения", където влиза ИТ секторът, издателската дейност, радио- и телевизионна дейност и други - 2306 лв. през юни. Това ниво обаче е с 1.7% по-ниско от отчетеното предходния месец, сочат данните на НСИ. В другата крайност с най-ниски средни заплати са наетите в "Хотелиерство и ресторантьорство" (635 лв.), а годишното увеличението в сектора е сред най-малките за периода.

Общо за тримесечието средната заплата в страната е 1040 лв., което е увеличение спрямо първите три месеца на тази година, когато тя е била 1006 лв. В същото време пък нивото на възнагражденията от края на второто тримесечие е по-ниско от отчетеното към края на първото (1036 лв.), но това е нормално за този период от годината.

Разбивката по региони показва очаквано, че най-големите възнаграждения са в София - 1411 лв. е средна заплата за периода април - юни тази година. Сумата е по-висока от миналогодишната с 10.3%, но столицата за пореден път не е лидер по годишен ръст. Най-голямо увеличение има в област Плевен - с 11.6%. Трябва да се отчете обаче, че базата е значително по-ниска от тази в София - 734 лв. през второто тримесечие на 2016 г. В същото време продължават да стагнират заплатите в най-нископлатените региони. Възнагражденията във Видин, където средното месечно заплащане е най-ниското в страната, достигат 669 лв., а увеличението на годишна база там е минимално - едва 1.5%.


Наетите намаляват
Броят на наетите на договор в България достига 2.34 млн. души към края на второто тримесечие на годината по данни на предприятията, анкетирани от НСИ. Увеличение е налице на месечна база - с 22.1 хил. души, но справка с нивото от година по-рано показва, че броят намалява с 15.9 хил. души за четвърти пореден месец. Най-голямото понижение е по линия на наетите в сектор "Селско, горско и рибно стопанство" - с 9.7 хил. Вторият най-голям спад пък е в хотелите и ресторантите, където през юни наетите на договор намаляват с над 8.2 хил. души спрямо същия период на миналата година. Фактор за липсата на персонал вероятно е заплащането, което е най-ниското сред секторите в страната. А работа има - през второто тримесечие на годината броят на чужденците в България е бил с над 227 хил. повече от отчетения през същия период на миналата година, което е ръст от 8.4%.

Дата: 10.08.2017

Източник: в. Капитал

Прочетено: 9362