29.09.2017

1/3 от администрациите са готови да обменят документи по електронен път

Една трета от администрациите в България са готови да обменят документи изцяло по електронен път. Това каза зам.-председателят на Държавната агенция "Електронно управление" /ДАЕУ/ Александър Йоловски по време на международната конференция "София - град на знанието".

До ноември 2018 г. всички администрации следва да обменят документите си единствено по електронен път.

"Всички административни структури в Република България трябва да престанат да изпращат хартиени документи, считано от 1 ноември 2018 г. До момента е установено, че близо 200 от 600 администрации имат технологична готовност за преминаване към електронен документооборот", заяви Александър Йоловски.

Смисълът на дигиталната трансформация е премахването на хартията като основно средство за административното обслужване в страната.

"Дигиталната трансформация променя начина на живот такъв, какъвто го познаваме и той вече няма да е същия. В административното обслужване – променя се основният източник, чрез който се съхранява, предава и обработва съдържанието, а именно – хартията. Дигиталната трансформация води до изчезването на хартията като основно средство при административното обслужване. Заедно с това, по-голямата промяна ще бъде в радикалната промяна на работните процеси", каза още той и допълни, че когато престанем да създаваме хартиени документи като основен документ, а преминем към създаването на електронни документи, които при необходимост и желание на клиента могат да бъдат отпечатани на хартия – тогава ще достигнем истинската дигитална трансформация.

По думите му, процесът вече не е абстрактно понятие, а е изцяло в сферата на практиката. Той отчете необходимостта от ускорена промяна на нормативната рамка за премахване на изискването на хартиени документи при предоставянето на административни услуги.

Любомир Минчев, основател и изпълнителен директор на Telelink, представи данни, според които българското общество използва активно интернет, но предимно като средство за забавление, а не за взаимодействие с администрацията, където има още какво да се желае.

В дискусията участваха представители на бизнеса и институциите, на местни и международни организации, свързани с управление на знанието, клъстери, неправителствени организации. В нея участие взе и българският еврокомисар с ресор "Дигитализация" Мария Габриел, посредством видео връзка, както и зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов.

Конференцията, която се състоя в сградата Capital Fort, бул. Цариградско шосе 90, е под патронажа на Столична община и е организирана от клъстер "София – град на знанието" и Investor Media Group. Тя има за цел да привлече вниманието на гражданите, бизнеса, научните, образователните институции и администрацията върху нуждата от дигитализация и креативно използване на новите технологии в контекста на променящата се глобална икономика, както и да даде готови решения за използване на ресурсите по най-добрия възможен начин в полза на гражданите.

Генерален партньор на Международна конференция "София - град на знанието" е Telelink. Събитието се провежда с подкрепата на ЧЕЗ, David holding, BMW, Medical Dent и ЕЛАНА Финансов Холдинг. Институционални партньори на конференцията са БАИТ, БСК, BBLF и ИАНМСП.

Дата: 29.09.2017

Източник: Dnes.bg

Прочетено: 1232