01.03.2018

ИКЕМ взе участие в работна среща, организирана от дирекция „Професионално образование и обучение" в Министерството на образованието и науката.

Срещата бе ръководена от Министър Красимир Вълчев и участваха  инж. Таня Михайлова - Заместник Министър в МОН, Чавдар Здравков – експерт в дирекция „Професионално образование и обучение", Директори на дирекции в МОН, представители на технически университети и директори на професионални гимназии.

Тема на срещата бяха възможностите за взаимно сътрудничество по разработването на устойчив модел за обучение на кадри за нуждите на електрическата мобилност в България и съвместна разработка на модел за внедряване на мобилни лаборатории за нуждите при обучението в ПГ.

От страна на ИКЕМ участваха Иван Костов - Главен секретар, Стефан Апостолов и доцент Огнян Манолов - членове на УС на организацията. Доц. Манолов презентира работещия образователен модел към ИКЕМ, в който участват вече пет професионални гимназии, три технически университета, Центърът за професионалто обучение към БСК и др.

Министър Вълчев приветства създадения в ИКЕМ образователен модел и декларира подкрепата на МОН за неговото развитие, като част от системата за дуално обучение.

В състава на групата участват представители на Министерството на образованието, Центъра за професионално образование към БСК, директори на професионални гимназии, представители на висши учебни заведения, мениджъри на фирми, ВИФИ България и др.

От септември 2017 г. специалността "Електрически превозни средства" се изучава в четири професионални гимназии,  в Своге, Гоце Делчев, Варна и София. През 2018 г. предстои нов прием на ученици  в  професионалните гимназии в Хасково и Стара Загора. Електромобилността ще бъде и сред пилотните проекти с WiFi-България, като обученията да се прибавят към кредитите на преподавателите.

С цел стандартизиране на материалната база за практическо обучение, ще се работи по модел за "Мобилни лаборатории", които да се ползват от професионалните гимназии, центровете за професионално обучение и другите участници в модела.

Дата: 01.03.2018

Източник: ИКЕМ

Прочетено: 9086