06.03.2018

Необичайно ниските цени на горивата в България вероятно са резултат от картели или контрабанда, каза Божидар Данев пред експресната интервю на EURACTIV.com, заявявайки, че властите досега не са успели или не желаят да решат проблема.

Божидар Данев е изпълнителен председател на Българска стопанска камара (БСК) и вицепрезидент на BusinessEurope, най-голямата асоциация на работодателите в ЕС.

Той разговаря със старши редактора на EURACTIV Георги Готев.


България е в центъра на вниманието с Българското председателство на Съвета на ЕС. Ако не греша, Вие сте първият вицепрезидент на BusinessEurope с българско гражданство. Бихте ли описали интересите, зад които заставате?

Всъщност е чест за мен да бъда вицепрезидент на организация с над 40 милиона членове от целия ЕС, в която участват най-големите национални организации на бизнеса и работодателите в Европа.

Ние се застъпваме за конкурентоспособна икономика, която зачита всички стандарти за социално партньорство, създаване на работни места и, като цяло, за просперитет. През 60-те години от съществуването си BusinessEurope има своя принос за просперитета на Европа.

Председателството на ЕС поставя България в центъра на вниманието. Много съобщения в пресата говорят за бедност и корупция. Смятате ли, че това е справедливо?

Мисля, че това е справедливо. Всъщност България е много бедна страна, ако сравним БВП на глава от населението с другите държави-членки на ЕС. България не само е на последно място, но е на огромно разстояние от водещите страни от ЕС.

Отнема дълъг отговор, за да каже защо. Но когато имате много малко производство, когато БВП на страната не може да гарантира високи доходи, това води до стагнация. Още повече, че от членството ни в ЕС насам имаме 3 милиона граждани, които са напуснали страната. От четирите свободи, които са предпоставка за процъфтяваща икономика, една от тези свободи доведе до източване на огромна част от човешките ресурси. Освен това, повечето от тези хора са висококвалифицирани професионалисти.

За съжаление, този процес не спря. Напротив, изглежда, че има нова вълна на миграция в здравния сектор - от медицинските сестри до най-квалифицираните медицински специалисти. И целият процес е малко вероятно да спре, докато сериозните несъответствия в заплатите се запазят.

Може би е крайно време българските работодатели да започнат да плащат по-добре на своите служители?

За да увеличим заплатите, ще трябва да увеличим БВП ...

И може би производителността в България е твърде ниска…

Да. Но бих искал да кажа, че работодателите в България са увеличили заплатите през последните години със 7 до 10%, докато производителността се е увеличила само от 1 до 3%. Българските работодатели имат добро намерение, те са готови да повишат заплатите, особено когато са изправени пред тази загуба на човешки ресурси.

Друг начин за решаване на проблемите е привличането на повече чужди инвеститори, но изглежда, че тази вълна е спряла ...

Това е ключът. Ако погледнете икономическите показатели на България, ще видите стабилен ръст, цялостна стабилност, но в същото време ще забележите намаление на чуждестранните инвестиции.

И тук идваме на въпроса Ви в началото: защо корупцията е широко разпространена, защо няма справедливост. И тогава стигаме до честния отговор: затова нямаме чужди инвестиции.

За съжаление, дори и като член на ЕС, България почти не е постигнала напредък в това отношение. Причините за липсата на чуждестранни инвестиции са недобрата съдебна система, корупционната среда и недостигът на човешки ресурси.

В кои области на икономиката България е най-успешна?

През последните години това са секторите, в които не се изискват големи финансови инвестиции, а се изискват умения. Икономическите данни показват, че това са ИТ и електротехниката, и до известна степен фармацевтичният сектор. Това показва, че има потенциал, но не може да се развие, поради условията, които споменах.

Освен това, европейската икономика расте, което помага за растежа на българския износ. Също така, има някои международни фактори. Българската оръжейна промишленост е увеличила своя износ благодарение на международните обстоятелства. Туризмът също до голяма степен се възползва от изходящите потоци от такива традиционни дестинации като Египет и Турция.

Съществуват обаче и международни обстоятелства с отрицателно въздействие върху икономиката на България. Колко големи са загубите от санкциите за Русия?

Само 3% от износа на България е с Русия, бих нарекъл загубите незначителни. Тези, които казват, че загубите са огромни, изказват политически легенди.

Колко важен е секторът на горивата? 

Говорейки за растежа на българската икономика, страната ни имаше няколко късметлийски години за нейния достъп до европейския и световния пазар.

Вие сте наясно, че през последните четири години цената на суровия петрол се срина от $ 140 на барел до $ 50-60, както е сега. България е голям вносител на петрол и петролни продукти. По-ниските цени са много полезни за българската икономика и, ако се вгледате по-задълбочено в анализа на растежа на БВП, ще забележите, че този растеж е резултат от намаляването на търговския дефицит.

Търговският дефицит намалява главно, поради срива на цените на петрола. От над 5 млрд. лв. вносни петролни продукти това число намаля наполовина.

Какво прави България с този бензин освен за вътрешно ползване за транспорт?

Голяма част от петрола се трансформира в продукти, които се реекспортират. Но ми зададохте въпрос за монополите. Не, няма монопол в горивния сектор в България. Известно е, че около 40% от пазара се притежават от Lukoil, а останалите 60% се държат от други производители и от други търговци. Разбира се, това е много чувствителен пазар и според данните на митниците все още има огромни сиви потоци, което означава огромни загуби за бюджета по отношение на акцизите и ДДС.

Много българи смятат, че има картел, който поддържа високите цени на горивата ...

В Комисията за защита на конкуренцията (KZK) многократно е разследвала предполагаеми картели, но все още не е в състояние да даде отговор. Ние, които сме от различни сектори на икономиката, имаме съмнения, но държавните институции мълчат.

Може би сте наясно, че заместник-председателят на Народното събрание Веселин Марешки е бил в състояние да продава на много по-ниски цени в сравнение с други търговци на дребно.

Едно обяснение би могло да бъде, че това може да е контрабанда на горива, споменахте сивите потоци ...

Марешки беше разследван от КЗК, тъй като други бяха разследвани и отново беше казано, че няма картели. И така, или Марешки внася контрабандни горива, или другите играчи са в картел. Истината може да е някъде по средата. Но за огромно наше съжаление, българските институции не са в състояние да дадат отговор и да бъдат полезни за българската икономика.

Що се отнася до качеството на въздуха, България е единствената държава от ЕС, осъдена от европейския съд заради неизпълнение на задълженията за качество на въздуха. Това се дължи на индустрията?

Не, това е период, който е много зад нас. Налице е огромен напредък в почистването на околната среда и спирането на замърсяващите продукции. България може да се гордее за това постижение.

Казвате, че индустрията е безопасна?

Мога да потвърдя, че екологичните норми се зачитат от големите предприятия, включително тези, които са били сериозни замърсители преди десет години. Единственият въпрос е как ще се преструктурира енергийният сектор, за да се съобрази с новите изисквания, които ще влязат в сила през 2020 г.

Излиза, че населението е основно отговорно за замърсяването на въздуха?

България е бедна страна, а голяма част от населението е маргинализирана, не иска да работи, няма образование и използва силно замърсяващи източници на топлина.

Вие говорите за ромите?

Не, не говоря само за ромите. В България има няколкостотин хиляди души, които не желаят да работят, и въпреки факта, че им се предлага работа, те намират други начини за съществуване.

Но другият въпрос, и никой не го споменава, е, че никой в ​​България не се опитва да намери решение за ежедневното замърсяване от непочистени гуми на автомобилите, например.  Друг въпрос е вносът на стари автомобили от Европа, който е необходим за задоволяване нуждите на хората с по-ниски доходи.

Въпреки обещанията на софийските власти, че ще бъдат построени няколко големи паркинга, нищо не се случва. Още по-лошо е, че се строят нови сгради, но повечето от тях нямат място за паркиране.

С толкова ниски доходи в България, защо няма социални протести?

Това е така, защото има огромни финансови потоци, които се разпределят сред голяма част от населението. Един от тези потоци произтича от плащанията към собствениците на земя от тези, които използват земите си за селскостопанско производство. Има няколко десетки хиляди собственици на земя в България, може би дори стотици хиляди. Българите не желаят да продават земята си, а не желаят да обработват земята си. Така те отдават под наем своята земя. Дивидентите на годишна база могат да бъдат оценени: за над 4 милиона хектара лизинговият договор е между 400 и 500 лева, което означава 2 милиарда лева доход, който създава социална възглавница. И ако добавите трите милиарда парични преводи, идващи от българите в чужбина, това прави общо 5 милиарда евро годишно, които, въпреки че не се облагат с данъци, помагат за облекчаване на социалното напрежение.

Може би България не е най-бедната страна?

Във всеки случай България не отчита тези приходи. Нека не забравяме, че 95% от хората в България притежават дом. Покупателната способност трябва да се разглежда и на фона на такива фактори.

Какво ще кажете за Председателството на ЕС? Това ли е положителен фактор?

Да, категорично. За първи път България е в центъра на вниманието, България е организатор на големи международни срещи, а с подчертаното си значение за Западните Балкани се очертават нови възможности за инфраструктурни проекти.

Въпросът е, че по отношение на инфраструктурата България все още е отсечена от останалата част на Европа.  България не е част от Шенген и еврозоната, от които може да извлече огромна печалба от икономиката си.

Северозападна България е най-бедният регион в ЕС. Какво може да се направи за това?

Отново става дума за инфраструктура. Когато няма инфраструктура, не е реалистично да се очакват чуждестранни инвестиции или други чудеса. Този регион е обезлюден и, ако погледнете българите, които са напуснали за чужбина, много голяма част е точно оттам. Но ако отидете в центъра на градовете в този регион, ще видите, че всички пият кафе и никой не работи. И ако им предложите работа, те не желаят да приемат, защото живеят от парични преводи или от пари, които получават от отдаването под наем на земята си.

 

Дата: 06.03.2018

Източник: Euractiv.com

Прочетено: 1628