23.03.2018

Днес Европейският съвет потвърди политическото споразумение, постигнато от преговарящите за Brexit тази седмица относно части от правния текст на споразумението за оттегляне, включително преходен период, който ще продължи до декември 2020 г.

По този повод Ема Марчегалия, президент на BusinessEurope, заяви:

"След много месеци на незначителен напредък, внасящ сянка на несигурност пред бизнес общността, ние приветстваме факта, че и двете страни се споразумяха за преходния период, след като Обединеното кралство напусне ЕС през март 2019 г. Това е дългогодишна молба от страна на бизнеса, тъй като компаниите се нуждаят от време, за да се подготвят и да се приспособят към ситуацията след Brexit.

Решението, с което през преходния период Обединеното кралство ще остане в митническия съюз и в единния пазар, с всички произтичащи от това права и задължения, е най-добрият вариант. Първо, това предоставя на предприятията и на гражданите необходимото време за приспособяване; второ, осигурява повече сигурност и предвидимост; и трето, трябва да поддържа равни условия за компаниите."

Дата: 23.03.2018

Източник: BusinessEurope

Прочетено: 9986