15.05.2018

В последните две години има изключителен ръст на разрешителните за работа на непълнолетни през лятото. През миналата година тези исканията са били над 7000. Това заяви в интервю за предаването "Хоризонт до обед" Дина Христова от Главната инспекция по труда. По думите ѝ не са много случаите на неправомерно наети на работа непълнолетни – за миналата година те са около 100.

Христова определи като изключително притеснително деца сами да предлагат труда си чрез споделяне на лични данни в интернет платформи:

"Това крие опасност. Родителите трябва да са в течение, да присъстват с децата на срещите, да се ходи при работодатели, за които е ясно, че съществуват в правния мир, да се проучват фирмите, при които се търси заетост. В момента интернет пространството наистина предлага неограничени възможности да се съберат и мнения за съответния работодател. Нека децата да не рискуват и да не се впускат сами".

Христова бе категорична, че всичко трябва да се прави със знанието на родителите. Трябва да се организира среща с работодателя, каза тя и добави, че комуникацията не трябва да е само през интернет, както и определените срещи да не са на места, извън офис на фирмата.

"Необходима е декларация от родителя, че е запознат с условията, при които ще работи детето му, и съответно е съгласен с това", добави още Дина Христова. По думите ѝ непълнолетните не могат да започнат работа без сключен писмен трудов договор – това е единственото, което гарантира правата им.

От Инспекцията по труда очакват пика на подаване на заявления за разрешителни за работа от непълнолетни да бъде в първите седмици на лятната ваканция. Вече е в ход предлагането на сезонна работа.

Жасмина Саръиванова – експерт в Българската стопанска камара, изказа мнение, че все повече нараства трудовата култура на младите хора. Според нея е от полза за непълнолетните да работят:

„Един млад човек разбира, че съществува понятие като работно време, като трудова дисциплина, като задължение да изпълняваш определени функции, които са ти възложени от работодателя и ще ти бъдат заплатени. Всичко това създава стабилна трудова култура в тези млади хора“.

По думите ѝ за работодателите е сложна процедурата за наемане на непълнолетни. Според нея е необходима актуализация на правната уредба. Част от нормативните актове не отговарят на съвременните изисквания на обществото, смята Саръиванова. Тя добави още, че е изключително важно тази актуализация да не се прави на парче, а в цялост. 

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Дата: 15.05.2018

Източник: БНР

Прочетено: 1506