04.07.2018

Сп. Бизнес клуб почете паметта на Божидар Данев в юнския си брой

Сп. Бизнес клуб почете паметта на Божидар Данев в юнския си брой


вж. ОРИГИНАЛНАТА ПУБЛИКАЦИЯ


На 28 май 2018 г. приключи земния си път един от най-изявените икономисти и бизнес лидери на нашето съвремие Божидар Данев, ръководител на Българската стопанска камара в продължение на четвърт век - от 1993 г. досега.

Роден съм на 5 ноември и през 2014 г. навърших 3 х 25 години. Преди няколко десетилетия бях две поредни години републикански шампион по баскетбол за юноши. Благодарение на спорта, с който никога не съм се разделял напълно, все още мога да си завързвам на куц крак връзките на обувките, въпреки онези 3 х 25, които споменах по-горе. Спортът ми даде и много други неща, които винаги са ми помагали в живота – дисциплина, отговорност към екипа, желание за победа… Другата ми голяма страст е изкуството – там се чувствам истински щастлив и одухотворен, там намирам спокойствие и хармония със себе си и със света. През 2012 г. имах щастието тази моя страст да получи реално измерение чрез откриването на галерия UniArt в Нов български университет, чиято първа колекция от картини и скулптури беше събрана и дарена от моето семейство. Обичал съм и съм обичан. Дал съм много, но и съм получил много. За което благодаря!

Така Божидар Данев описа сам себе си преди няколко години – с типичното му деликатно чувство за хумор и скромност в самооценката.

Много е говорено и писано за Божидар Данев. Като за всеки човек с публична позиция, оценките за него се люшкаха в двете крайности – от силна критичност към личността и делото му до преклонение пред качествата и постиженията му. Напълно закономерно, негативните, недоброжелателни оценки идваха от хора, които го познаваха само от публичното му представяне, а не в реалния живот. Обратно, хората, които в една или друга степен, в един или друг момент се бяха докоснали до личността му, го оценяваха като забележителен човек, човек с мисия в живота и визия за бъдещето, лидер с безспорни професионални и личностни качества, родолюбец, работещ неуморно, с неподправен младежки устрем и вяра във възможностите на хората и в позитивното развитие на икономиката и обществото.

В обществото Божидар Данев бе познат основно от неговата дейност като представител на българските работодатели и защитник на интересите на бизнеса. В държава, в която „бизнес“ е мръсна дума, а представата за успял човек е почти извратена, хора като Божидар Данев трудно можеха да бъдат обичани от масовата публика. И той го разбираше и приемаше, без излишен драматизъм. Беше приел ролята на човека, който изрича лошите новини, с убеждението, че така е честно спрямо икономиката и обществото. Изричането на истини изисква смелост и отговорност, а той притежаваше тези качества и не се страхуваше да бъде „лош“. До последния си дъх Божидар Данев остана верен на себе си и не спираше да провокира с идеи и аналитично-критичен поглед върху икономическите процеси в национален и световен мащаб. За него мащабът всъщност не съществуваше като фактор, защото мащабни бяха и мисленето, и действията му – мащаби, които околните трудно успяваха да следват и разбират в реално време. Понякога бяха нужни години, за да бъдат осъзнати и реализирани идеите му.

Той живееше в бъдещето. И не веднъж е докарвал бъдещето за нас. Защото преди 20-25 години за родната реалност фондовете за рисково финансиране, лизинговите компании, фондовата борса, интернет и електронният подпис, например, бяха бъдеще. За всички тези нововъведения у нас, както и за много други, изключителната заслуга има именно Божидар Данев. Той никога да не парадираше с това, но е редно приносът му да бъде отчетен и запомнен.

Макар никога да не е заемал висши държавни постове, Божидар Данев се ползваше с уважението на международната бизнес и политическа общност на най-високо равнище. Президенти, кралски особи и световни бизнес лидери го приемаха като изключителен представител на България, а той не спираше да търси икономическа и политическа подкрепа за българските национални каузи и интереси. Божидар Данев беше инициатор и деен участник в процеса на присъединяването на България в Европейския съюз. Благодарение на персоналните му усилия в страната ни влязоха сериозни стратегически инвеститори, които бяха моторът на икономическите промени у нас през последните 2-3 десетилетия.

Трудно е в лимитиран брой редове да бъде представена многопластова и забележителна личност като Божидар Данев. Едно е сигурно – такива личности се раждат рядко, затова трябва да бъдат помнени и почитани, а примерът им да бъде следван.

Дата: 04.07.2018

Източник: БСК

Прочетено: 2354