09.08.2018

Радосвет Радев посети Пловдив и се срещна с представители на бизнеса

Изпълнителният председател на БСК Радосвет Радев посети гр. Пловдив, където се срещна последователно с Йорданка Кляшева - председател на УС на Стопанска асоциация – Пловдив, и с Максим Митков – собственик на „Макском“ ЕООД и член на УС на БСК. „Макском“ е един от най-големите производители на велосипеди в света, като годишно произвежда над 430 000 велосипеда.

Тема на разговорите беше бизнес средата у нас и, в частност – в пловдивския регион. Сред регионалните проблеми представителите на местния бизнес посочиха недобрата инфраструктура и лошата транспортна схема на града, както и бавното административно обслужване. „Пловдив заслужава много повече и заедно трябва да работим за това“, каза Радосвет Радев след срещите. Той допълни, че Летище Пловдив е една голяма ценност за Южна България, а авиокаргото е транспорт на бъдещето.

И тук, както и при предишните регионални срещи на Радосвет Радев като основен проблем се очерта недостигът на работна ръка. Беше отбелязана липсата на кадри на всички равнища – от мениджъри до изпълнителски състав, но най-вече квалифицирани производствени работници. В „Макском“, например, през 2012 г. са работили 1100 души, а сега са 650, като се търсят най-малко още 150 работници, за да могат да се изпълняват поръчките в срок. Средната нетна заплата във фирмата е 1000 лв., като се планува и повторно повишение за годината от 15% в края на август и, въпреки сравнително доброто заплащане, налице е остър дефицит на монтажисти.

За европейския пазар вече е важно не количеството, а качеството, затова за нас е от първостепенно значение да имаме висококвалифицирани специалисти във всички фази на производството, така че да отговорим на високите изисквания и да задържим пазарните си позиции“, сподели Максим Митков. Той информира, че благодарение на европейската антидъмпингова политика спрямо Китай и с подкрепата на мощната Европейска организация на производителите на велосипеди, българското велосипедопроизводство бележи устойчиво развитие и има стабилна експортна позиция. ЕС е най-големият потребител и производител на велосипеди в света. България заема четвърто място по производство в Европа, но страната ни е на дъното на статистическата скала по потребление.

По-рано в същия ден Радосвет Радев посети и Стара Загора, където разговаря с ръководителите на Стопанска камара – Стара Загора и местната администрация, и с изпълнителния директор на фирма „КЕН“.

Вж. СНИМКИ ОТ СРЕЩИТЕ В ПЛОВДИВ 

Дата: 09.08.2018

Източник: БСК

Прочетено: 10713