08.06.2020

Преоткрихме ли велосипеда в кризата и как пандемията от Covid-19 се отрази на сектора у нас – Николай Виденов, търговски директор на водещия производител на колела в България - „Макском“, пред Economy.bg

Кризата с коронавируса и мерките за социална дистанция накараха много хора да преоткрият ползите от велосипеда като превозно средство. Освен повишено търсене на колела пандемията накара градовете да увеличат усилията си по изграждане на нови велоалеи.

България е един от водещите производители на велосипеди, като страната ни държи пета позиция в Европа по този показател. Истински бум през последните години у нас регистрира конкретно производството на електрически велосипеди.

Производството на велосипеди се оказа и един от малкото сектори у нас, който не пострада по време на извънредното положение. Той дори отчита повишено търсене след падането на ограниченията през последните дни. Един от водещите производители, работещи във велоиндустрията над 20 години, е пловдивската „Макском“. Компанията е създадена през 1996, като оттогава непрекъснато развива и разширява своя бизнес. През 2001 „Макском“ отбелязва първия износ на велосипеди собствено производство за страните от ЕС, като над 95% от цялата продукция на дружеството намира реализация именно на тези пазари. „Макском“ е част от холдинга MAXEUROPE, с производствено-складова база, разположена на 40 000 кв.м. застроена площ, и капацитет от над 400 000 велосипеда годишно. В компанията са заети 650 души.

Как кризата се отрази на търсенето и производството на велосипеди, на какво се дължи популярността през последните години на колелото у нас и в Европа, какъв е потенциалът и предизвикателствата пред велоиндустрията в България – тези и други въпроси отправихме към Николай Виденов, търговски директор на „Макском“.

Г-н Виденов, как кризата с коронавируса се отрази на търсенето на велосипеди у нас и по света?

Веднага след падане на ограниченията за движение се забеляза бързо и силно възстановяване на търсенето първо на традиционните с голямо потребление пазари като Германия и Нидерландия, а след това и в останалите страни, включително България.

Как кризата се отрази на производството на колела? Имаше ли проблеми със забавени доставки на части от Азия?

След появата на коронавируса и взетите от китайското правителство драстични мерки имахме известно забавяне на доставки и поръчки, но принципно работим с по-дълъг хоризонт на планиране точно, за да компенсираме възможни трудности, и това ни помогна и в тази ситуация.

Каква е ситуацията при вас в „Макском“?

По време на карантината компанията работеше с леко намален капацитет заради стриктно прилаганите мерки, включващи и редовни почивки за проветряване и хигиенизиране на работните зони и места, а сега работим с пълни обороти.

Имате ли спрени или отменени поръчки?

Работим за някои от най-престижните, големи световни и европейски брандове и заедно успяхме да разпределим риска и създадем организация, която ни позволи да нямаме отказани поръчки. Отложени бяха малко от тях, за кратък период от няколко дни до две седмици.

Кои бяха най-големите предизвикателства за вашата компания при адаптирането към новата реалност?

Ежедневната комуникация с партньорите, за да реагираме или управляваме правилно неизвестността, промените в налаганите мерки и ограничения в отделните страни. Като надежден партньор на важните ни доставчици и клиенти трябваше да организираме всички процеси и финансови потоци така, че да се справим с минимално за тях напрежение.

Колко души работят в компанията?

650.

Наложи ли се да освободите служители, да намалите заплати, или да замразите позиции?

Не, мениджмънтът на компанията твърдо реши, че ще се справим заедно с екипа с трудностите и пак заедно ще посрещнем бързото възстановяване, в което всички вярвахме.

Какви са прогнозите ви за продажбите тази година?

Вярвам, че до края на годината повишеното търсене ще елиминира ефекта на предприетите при кризата мерки.

Класически или електрически велосипеди произвеждате? В какво съотношение? 

Произвеждаме електрически и класически велосипеди, като вече електрическите вземат превес.

Кои са основните ви пазари?

Германия, Нидерландия, скандинавските страни, но работим и за брандове като „Декатлон“ с продажби във всички страни на Европа.

На какво се дължи според Вас популярността през последните години на велосипеда у нас и в Европа?

Велосипедът е и все повече става алтернатива за придвижване, а не само за спорт и удоволствие. Бързото и мащабно развитие на мрежата от велоалеи, милиардните проекти в редица страни и градове в тази инфраструктура и стимулиране на ползването на велосипеда води до лесната му и безопасна употреба като алтернатива на автомобила и дори обществения транспорт. Редица страни дават и различни финансови стимули за ползването му като средство за придвижване до работа и обратно.

Устремното навлизане на електрическите велосипеди променя дори възприятието за велосипеда – може да се ползва от по-голяма възрастова група хора, става достъпен и за категории хора с по-затруднени двигателни функции, спомага грижата за здравето, прави достъпни места и природа, трудно достижими с обикновен велосипед, става още по-добра алтернатива за придвижване до работа, защото по-малкото усилия означават и предпазване от изпотяване, смяна на екипа.

Алтернатива са като карго модели за доставки в централните или по-ограничени за достъп на автомобили зони на градовете, спомага опазването на околната среда, справянето с нарастващия трафик и проблемите с паркирането.

Силно се развиват и модели, прилагани в автомобилния бизнес – ползване под форми, близки до лизинг, споделяне и т.н.

Как се отразяват на сектора у нас въведените от ЕС мита върху китайски велосипеди? 

Въпросът ви касае въведените антидъмпингови мерки, коригиращи прилагани практики, които изкривяват или нарушават пазарните принципи. Тези мерки категорично помагат на европейските производители, но и на техните клиенти да получават надеждни, с гарантирано обслужване велосипеди, с надлежно калкулирани разходи и платени данъци.

Какъв е потенциалът и предизвикателствата пред велоиндустрията в България?

Вярвам, че развитието на потреблението и мястото на велосипедите в обществото ще спомагат за развитието на бранша в България, като фокусът все повече ще е върху електрическите велосипеди от все по-висок клас.

снимки: economy.bg

Дата: 08.06.2020

Източник: Economy.bg

Прочетено: 3624