10.12.2018

Близо 90% от фирмите у нас ще раздадат бонуси за Коледа на служителите си. Това показва проучване Българска стопанска камара по поръчка на bTV.

В 2/3 от предприятията ще има финансови стимули,
в по-малък процент ще са под формата на фирмени подаръци и ваучери

Видео

Близо 90% от фирмите у нас ще раздадат бонуси за Коледа на служителите си. Това показва проучване Българска стопанска камара по поръчка на bTV.

Статистиката показва, че празничните надбавки са се увеличили през 2018 г., а едва 2% от работодателите няма да дадат на служителите си никакви допълнителни пари за празниците. Според зам.-председателя на БСК Камен Колев, това са фирми с лоши финансови резултати през годината.

В 2/3 от предприятията ще има финансови стимули, в по-малък процент ще са под формата на фирмени подаръци и ваучери.

„Работодателите осъзнават, че човешкият ресурс най-важен и се стремят да го стимулират. Осъзнават, че по този начин могат да го привлекат и задържат – с тези възнаграждения”, посочи Колев в студиото на "Тази сутрин".

Половината от работодателите ще дадат като коледен бонус до 20% от месечното възнаграждение на служителите си. До 50% са решили да отделят 1/3 от предприятията, Има и фирми, които ще възнаградят работниците си и с цяла заплата.

13-та заплата ще получат във фирмите с добри финансови резултати, добър износ – базовите индустрии, металургията и ИТ сектора.

Колев посочи, че се предпочита раздаването на бонус, съобразен с постиженията на всеки един служител.

„Мотивите за раздаване на бонуси са свързани с корпоративната социална отговорност на всеки един работодател, те съзнават, че по-добрите възнаграждения и условия на труд са важни фактори за привличане на добри работници”, отбеляза зам.-председателят на БСК.

За някои от работодателите коледният бонус е необходимо зло.

"От една страна, това е разход – кръв ти капе от сърцето. Няма работодател, който винаги да е радостен от това, че трябва да се дават бонуси, това е все пак за сметка на парите, които работодателят трябва да вземе, но от друга страна няма как хората да работят една година всеотдайно и накрая да няма бонус", коментира пред камерата на bTV собственикът на цех за бутилиране на вода.

Служителите му са в ролята на джуджетата на Дядо Коледа – опаковат подаръци, но не за колегите си, а за партньори на фирмата. Смятат, че е справедливо да получат добавка към заплатата заради свършеното през годината.

 

Дата: 10.12.2018

Източник: БТВ

Прочетено: 3944