28.03.2019

Лицензиране и регистър на домоуправителите - това е едно от предложенията, постъпили в рамките на общественото обсъждане за промени в Закона за управление на етажната собственост.

Част от участниците в дискусията се усъмниха, че промените се правят в полза на професионалните домоуправители. Други са на мнение, че по този начин ще се подобри управлението на етажната собственост и ще се сложи край на междусъседските войни. Според хората цялата процедура по лицензиране, регистрация и обучение би отказала домоуправителите, живеещи в същия вход, а промените ще са в полза на фирмите.

В предаването „Хоризонт до обед“ Иван Велков - зам.-председател на Столичния общински съвет и председател на УС на Българската фасилити мениджмънт асоциация, чиято дейност е насочена към професионалното управление на сгради, посочи, че над 60% от населението обитава сгради с етажна собственост. Този процент всеки месец нараства.

Според него е необходима много сериозна реорганизация на взаимоотношенията на хората, които имат отношение в процеса.

„Основна част от нашите предложения са по-скоро за професионализация, а не за лицензиране на конкретни хора или компании. Принципите за регулация и саморегулация не е задължително да включват някакъв абстрактен орган, който допълнително да казва „да“ или „не“. Има чисто пазарни принципи, които бихме могли да използваме. Ползата от това да изнесеш конфликтни теми, свързани със събиране на суми, плащане на комунални разходи, подобрение на сградата и околното пространство, биха могли да се правят от някой, който има и желанието, и възможностите да го прави. По начина, по който в момента законът регламентира това, този, който е избран от етажната собственост за домоуправител автоматично е натоварен със задължения и много малко права“.

Според Велков лицензирането не може да реши какъвто и да било проблем. В момента законът не отговаря на въпроса какво правим със злоупотребите, категоричен е той.

Затова предложенията на асоциацията са в посока на засилване на контрола на институциите в начина, по който се организира дейността.

Големият проблем в България са двойните стандарти, категоричен е Велков във връзка със скандала „Апартаментгейт“.

„Експертният разговор по темата отстъпи на замерянето с цифри и факти, които не винаги дават обективна картина. Начинът, по който някои хора получават по-добри условия в преговорни процеси, е част от пазарната икономика“, изказа мнение той.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

Дата: 28.03.2019

Източник: БНР

Прочетено: 3039