08.05.2019

Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара (БСК), в предаването „В развитие“ на тв. Bulgaria on air

Настоящите правила, касаещи битовите отпадъци в България, са повод за притеснение от страна на Европейската комисия (ЕК), смята зам.-председателят на БСК Димитър Бранков. Той коментира темата за „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Първите два компонента за определяне на такса смет са свързани със самите битови отпадъци – тяхното събиране и третиране, което в преобладаващата част от случаите е депониране. Тук също имаме голям проблем, защото изискванията са за 50% оползотворяване на отпадъците до 2020 г. Очаквам да бъде стартирана процедура срещу нашата страна за неизпълнение на тези цели. Третият компонент включва почистването на обществените територии, което няма пряка връзка с генерираните битови отпадъци от гражданите и ползвателите на жилищни и нежилищни сгради и имоти“. 

Понастоящем такса смет се определя от имуществената оценка, което не кореспондира пряко с количеството битови отпадъци, което изхвърля притежател на даден имот, смята Бранков.

„Ние предложихме бизнесът да сключва договори за битовите отпадъци и да отпадне такса смет. Но това решение помогна само за събирането, но не и за третирането на битовите отпадъци“.

На този етап има малки общини, в които едно предприятие поема 60-70% от общите разходи за третиране на битовите отпадъци, коментира още зам.-председателят на БСК.

Какви други решения на проблема се предлагат, можете да научите от видеото.

Дата: 08.05.2019

Източник: Bulgaria on air

Прочетено: 4511