24.05.2019

Все повече млади българи, които завършват образованието си в чужбина, се връщат да работят у нас, отчитат от социалното министерство.

bTV Новините

Все повече млади българи, които завършват образованието си в чужбина, се връщат да работят у нас, отчитат от социалното министерство.

"За миналата година българите, които са се върнали, са малко над 16 000. През 2018 и 2017 г. имаме почти изравняване на хората, които са напуснали страната и които са се върнали", обясни в "Тази сутрин" зам.-социалният министър Зорница Русинова.

Между 6000 и 7000 са младите хора, които учат в различни университети в Германия. Около 6000 са тези, които учат във Великобритания.

"Задно с българския бизнес решихме да предложим не само конкретното работно място, но да направим и едно по-пълно представяне какво означава да работиш в България и какви са ангажиментите на държавата", обясни в "Тази сутрин" поясни Русинова.

Според данните на националната статистика средната работна заплата в България е 1165 лв., във Великобритания – 5051 лв, а в Германия – 9466 лв.

"България е една от 10-те страни-членки в ЕС по най-бърз темп на нарастване на доходите", допълни Русинова.

По думите й разходите на младите хора в чужбина са много по-големи. Пример даде с цените на наемите на жилища.

В топ 3 на най-предпочитаните държави за младите хора са Великобритания, Германия и Холандия. Оказва се обаче, че у нас таксата за обучение може да достигне 8000 лв. и обучението да е по-скъпо от това в Германия и Холандия.

Екип на bTV се срещна с двама българи, които са много успешни в своята област. Общото между тях е, че и двамата са учили, работили и успели първо в чужбина, но са избрали да се върнат у нас.

Първите си крачки като лекар д-р Кристина Чачева, която е специалист по пренатална медици, прави в университета в Бон. След дипломирането кариерата й се развива стремглаво. Специализира и заема висока длъжност в клиника в Германия.

След повече от осем години работа в чужбина д-р Чачева взима решение да се върне да живее и работи у нас.

"Носталгията ме накара като цяло, а и начинът на живот в Германия е доста по-стресиращ от този в България, колкото и трудно човек може да си го представи", разказва д-р Чачева.

Признава, че решението не е било лесно, а успехът си в България дължи на много труд.

"Да живееш в България е хубаво и има за какво човек да се върне", допълва тя.

Американската мечта за Захари Карабашлиев започва през 1997 г. Заминава за Америка през Виденовата зима. Мечтае да стане писател и да се развива. Спомня си, че тя била най-сивата зима. Ако трябва да я озаглавим, може би е щяла да се казва "100% сиво" по подобие на романа му.

След успешна кариера в Щатите преди пет години прави избора да се върне окончателно в България. И преди това книгите му се подават успешно у нас, пише сценарии, а по текстовете му се играят пиеси.

"В известен смисъл аз никога не съм си тръгвал. Човек може да се чувства добре навсякъде, въпросът е в кой момент се чувстваш достатъчно добре, но и полезен. Има един момент, в който осъзнаваш, че може да си по-полезен там, откъдето си", казва Захари Карабашлиев.

Младите, които стоя пред труден избор, съветва: "Да занимават със страшна сила, да заминават да учат в чужбина, да се налагат и успяват. Но през цялото време да имат България наум. Възможностите тук са много по-големи от тези там".

А около себе си има все повече примери за това че младите хора се завръщат.

"Няма българин, който да не остава привързан към родината и близките си. Дали тази емоция обаче е достатъчна човек да реши, че у нас ще е мястото, където ще живее, е много спорен въпрос, защото състезанието за това става все по-сериозно", коментира Иван Велков, член на Управителния съвет на Българската стопанска камара.

"Ние периодично правим изследвания, които показват статистически обективната картина. Българите наистина се връщат в сравнение с минали периоди, когато само заминаваха. Съмнявам се, че това е заслуга на нормативна уредба и политиката. Има обаче редица сектори в българската индустрия, които продължават да изпитват недостиг на квалифицирана работна ръка", обясни Велков.

По думите му в България липсва практически опит, докато още си студент, което е спънка пред младите хора, които се оказват неподготвени за нуждите на пазара на труда.

"През последните години интересът към работа в България се увеличава. Традиционно IT секторът е привлекателен за всички българи. От изложенията ни имаме примери на хора с икономически бизнес профил, които се завръщат и започват работа в големи компании, които нямат нищо общо с технологиите", обясни Ангел Игнатов от Български кариерен форум.

 

Дата: 24.05.2019

Източник: bTV

Прочетено: 5700