28.05.2019

Националният съвет за тристранно сътрудничество не подкрепи предложенията на здравното министерство за промени в наредбата за медицинската експертиза. От КРИБ застанаха зад предлаганите изменения. Ася Гонева от КНСБ заяви, че Конфедерацията дава право на правителството да поеме своята отговорност за промените, доколкото то ги прави в отговор на исканията на хората с увреждания.

Промените предвиждат съпътстващите заболявания да се вземат предвид по-лесно от действащата наредба. В момента при определянето на експертното решение се взема предвид само основното заболяване. Само ако то носи поне 80 процента, а сборът на съпътстващите - поне 50 процента, на хората се дават и допълнителни 20 процента.

Министерството на здравеопазването предлага хората да получават 20 процента за съпътстващите, ако поне две от заболяванията са над 50 процента.

До промените се стигна след направен анализ на действащата в момента наредба, която е в сила от август миналата година, както и след протести на хората с увреждания. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посочи, че според анализа е станало ясно, че в действащата в момента наредба има определени неща, които работят срещу хората с увреждания, включително - и срещу децата с увреждания, и крайната оценка на увреждането не отговаря на реалното здравословно състояние. Тя не дава и необходимите права на хората, съответстващи на здравословното им състояние. 

Работодателите се обявиха против предложенията за промени с аргумента, че реформата не трябва да е "на парче" и че така предложените изменения ще натоварят допълнително пенсионните фондове. КРИБ единствено застана зад промените, като от организацията се аргументираха с това, че те се правят в името на по-добрата оценка на здравословното състояние на хората с увреждания. Работодателите и синдикатите настояват за въвеждане на Международната класификация на функционирането, уврежданията и здравето /ICF/. Здравният министър каза, че правителството върви в тази посока, като дори експерти от СЗО вече са били у нас да ни консултират как да я въведем. Опитът на другите страни обаче показва, че са необходими между 3 и 5 години. 

От КТ "Подкрепа" не подкрепиха промените, като ги обявиха за недостатъчни и поискаха не поне две, а едно заболяване с поне 50 процента да дава право на допълнителни 20 на сто от съпътстващите. По думите на Ананиев искането на синдиката, което е на другия полюс от исканото от работодателите, показва, че е нужен компромисният вариант, който предлага правителството.

БСК смята, че с предлаганите промени ще се увеличи броят на хората с над 50 на сто трайно намалена работоспособност (влошена функционалност и трайни увреждания), както и разходите за сметка на пенсионно-осигурителната система и социалното подпомагане. Изпълнителният председател на АИКБ Васил Велев отбеляза, че в другите страни при оценка за възможност за работа повече от 6 часа, инвалидна пенсия не се изплаща, при оценка от три до шест часа - дава се половин пенсия, а само при невъзможност да се работи повече от три часа се изплаща инвалидна пенсия. В България процентът на хората с увреждания може и да е под средноевропейския, но процентът на хората с инвалидни пенсии е много над него, коментира още Велев. 

От БТПП посочиха, че липсва мотивирана оценка защо точно 20 процента от съпътстващите заболявания ще се добавят. Ася Гонева от КНСБ попита защо при анализа на действащата наредба не е уточнено на колко от хората са намалени процентите в резултат на лечението. 

С разгледаните днес предложения за промени се въвежда и описание на заболяването с посочване на съответния код по Международната класификация на болестите, което се прави с цел намаляване на злоупотребите. Тази промяна беше подкрепена от социалните партньори.

Дата: 28.05.2019

Източник: БТА

Прочетено: 3370