28.06.2019

Местни фирми протягат ръка на професионалните училища в името на общото оцеляване и развитие

Реализация в България за професионално добре подготвени хора има. Въпросът е човек да знае колко и в каква посока да инвестира.Това заяви в студиото на Дарик председателят на БСК – Добрич Николай Радев. В качеството си на председател на училищното настоятелство на Професионалната гимназия по техника и строителство в Добрич, Радев разказа за доброто сътрудничество между местния бизнес и училището.

„Моята „користна цел” като председател на училищното настоятелство е да създадем кадри, които да се включат в редиците на бизнеса. Обединили сме се няколко фирми, които сме заинтересовани да се развиват техническите паралелки, които съществуват в това училище. Ще застанем с фирмите си и ще дадем възможност на децата да се обучават дуално при нас, но не само това, ще им дадем възможност да получат професионална реализация като ги наемем после на работа. Ще дадем възможност на децата, които решат да продължат своето образование като им дадем посока и идея в какви висши учебни заведения да учат, за да получат нужната квалификация  и когато се върнат при нас да не работят като оператори на машини, а като технолози или ръководители на отдели, които също са ни нужни.” – коментира Радев.

В Добрич има стабилни фирми, които са на европейско ниво. Това подчерта директорът на Професионалната гимназия по техника и строителство Марияна Дражева, която гостува в студиото на Дарик заедно с Николай Радев.

„За съжаление в последните години ученическите практики във фирмите бяха преустановени, което се отрази много съществено върху приема в професионалните училища. Имаше години, когато бизнесът в града не беше на това ниво, много от предприятията бяха закрити и младежите смятаха, че е безсмислено да учат в професионални училища, след като няма къде да работят. Сега нещата са чувствително променени. В Добрич има  фирми на европейско ниво, кооперирани предприятия, които работят за Европа. Нещата се променят както в образованието, така и в бизнеса” – изтъкна Дражева. Тя подчерта, че подкрепата от страна на бизнеса е налице, а очакванията й са новите намерения да доведат до нови резултати в посока повишаване броя на учениците, които се обучават в професионалните гимназии.

В момента тече записването за новата учебна година, а професионалното училище предлага прием в  шест специалности - програмист, компютърна техника и технологии, мебелно производство, строителство, електротехник и машинен монтьор. В диалог с бизнеса е възникнала идеята  в бъдеще да се предлагат и нови, съвременни специалности като  техник и технолог на машини с цифрово програмно управление, а обучението по електротехника да бъде насочено към електромобили, предвид опазването на околната среда и икономията на енергия, разказа още директорът на гимназията. Тя подчерта, че професионалното образование е специфично образование, което формира редица качества и умения  на личността и я изгражда като човек и работник.

От своя страна Николай Радев изтъкна, че местната организация на БСК е отворена да работи с всички професионални училища в региона. Предстоят  разговори  с ръководството на СУ „Св.Кл.Охридски”, където ще бъде предложена форма на дуално образование чрез паралелката по графичен дизайн. „Диалогът, който  си поставихме като задача с провеждането на  форума „Бизнес и образование”, вече почва да се осъществява” – подчерта Радев.

Той информира и за предстояща инициатива на БСК, която ще бъде осъществена съвместно  с партньори от Германия с цел популяризиране на идеята добрата новина също да е новина. „Важно е да се дава гласност на добрите инициативи в България. Всеки от нас като работодател се старае да създава по-добри условия на труд, защото това повишава капацитета и производителността на хората, улеснява тяхната работа и води до по-висока доходност. На нас тепърва ни предстои да надграждаме базите си, да инвестираме в човешки ресурси, в техника и оборудване, в  инфраструктура и екология, нещо, което гарантира устойчивия растеж”  - заяви председателят на БСК – Добрич.

ЧУЙТЕ ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ!
 

Дата: 28.06.2019

Източник: Дарик радио

Прочетено: 5632