12.07.2019

Проблемът с бедността не се решава по пътя на данъчното законодателство, а с промени в структурата на икономиката и заетостта, защото необлагаем минимум при ниска данъчна ставка като тази в България ще създаде стимули за укриване на труд и доходи. Това коментира в ефира на Дарик заместник-председателят на БСК Димитър Бранков.

Той смята, че не е момента за радикална данъчна реформа, каквато предлагат от КНСБ – както заради предстоящите местни избори, така и заради предстоящото влизането на България в т. нар. "чакалня" за еврото - Валутно-курсовия механизъм ERM II.

Установената в момента данъчната система е обвързана с фискални правила и с действията на валутния борд, а отделно имаме структура на данъчно задължените лица, която е специфична за България, отбеляза Димитър Бранков по повод предлаганите от синдикатите промени.

Според него сега не е подходящият момент за радикална данъчна реформа. "Предстоящите общински избори и популизмът, към който има уклон от най-различни посоки на политическия спектър не е най-добрата среда за водене на този разговор. Още повече, че сега през юли има ангажимент на правителството и на БНБ да инициират процедурата по влизането на България в ERM II", каза зам.-председателят на БСК.

Позицията, която ние официално сме заявили е, че всички радикални промени в данъчната система трябва да се обсъждат след влизането на България в еврозоната. Този дебат ми се струва подранил, добави Бранков.

Запитан за подновената от КНСБ идея за т.нар. данък "богатство" за допълнителни жилища, имоти, скъпи коли и яхти той коментира, че и това предложение е анонсирано без подробности. Според него в този казус трябва да имаме предвид и структурата на разпределението на собствеността, защото тук в България - за разлика от Германия например, голям процент от българите имат собствени жилища.

"Подозирам, че ако не бъде направен точен анализ и оценка на въздействието, тази мярка може да накаже в крайна сметка т.нар. средна класа. Трябва да стимулираме развитието на средната класа, която е много ниска като относителен дял, а такава една мярка като данък "Богатство" може да се окаже санкционираща спестяването и натрупването на състояние от съответното домакинство", обясни тезата си Бранков.

Слушайте коментара на Димитър Бранков по останалите предложения на синдикатите за борба с бедността в рамките на разговора по темата в предаването "Реактивно".

Дата: 12.07.2019

Източник: Дарик радио

Прочетено: 10468