05.07.2019

При следващо повишаване на минималната заплата и ако няма целева подкрепа от държавата за общинските болници, много от тях са обречени да затворят в началото на следващата година. Това заяви в интервю за Дарик управителят на болницата в Чирпан и председател на Сдружението на общинските болници в България д-р Неделчо Тотев.

Освен проблема с ниските цени на много от клиничните пътеки и възнагражденията на персонала в болниците, той подчерта и проблема с доставката на лекарствата след намаляването на цените.

Според д-р Тотев предстоящите местни избори държат на дневен ред темата за здравеопазването, но минат ли и те не се знае дали голяма част от малките болници няма да бъдат заличени независимо от собствеността и от това дали са единствени в региона.

Цари една демагогия, хвърлят се с пълни шепи едни голи обещания, които не са случват, отбеляза д-р Тотев. Той напомни, че правителството е отпуснало транш от 50 милиона, след като премиерът е обещал никоя сестра да не се оплаче, че няма във фиша си 950 лева. От тези пари до момента в общинското здравеопазване са влезли 0 лева, категоричен беше председателят на Сдружението на общинските болници. 

Всички общински болници с много малко изключение, в момента са в колапсно състояние, защото има и такива, на които общините помагат, призна д-р Неделчо Тотев.

"При следващия скок на минималната работна заплата догодина, това ще значи тотално зануляване още през януари. Тази година стартирахме с тези пари, които премиерът отпусна, ами догодина, ще ги има ли тези пари? Ако ги няма, ние ви казваме, че януари месец затварят всички общински болници", коментира още той. 

Няма да има такава болница, която да остане да работи, при нова минимална заплата, при новите условия, при новите цени на пътеките, които БЛС така "услужливо" договори. Ние се чувстваме предадени от съсловната организация, а и здравното министерство сякаш ни отписа, допълни д-р Тотев.

Той съобщи, че организацията е получила покана за 15 юли, когато се очаква здравният министър Кирил Ананиев да представи нова версия на здравната реформа, като се надява това да е началото на лечението на системата, която по думите му е в кома.

Слушайте разговора на Йовка Йовчева с д-р Неделчо Тотев в предаването на Дарик „Реактивно“. 

Дата: 05.07.2019

Източник: Дарик радио

Прочетено: 2821