14.09.2019

Димитър Бранков (зам.-председател на БСК) пред Дарик Радио

Задава ли се рецесия в икономиката? Какво се случва в индустрията и в експортно-ориентираните сектори?

За това говорим с Димитър Бранков, зам.-председател на БСК.

Чуйте звуковия файл!

_____________

Има признаци за рецесия в световен план, както и спад в родната индустрията в през последните два месеца, но данните в България все още не дават основание да се твърди, че кризата е дошла. Това заяви в интервю за Дарик зам.-председателят на БСК Димитър Бранков.

Преди дни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев обяви, че кризата в индустрията у нас вече е дошла и призова за подкрепа от страна на държавата в секторите, които са най-засегнати от спада на производството и износа.

Според Димитър Бранков в края на годината картината ще бъде по-ясна, макар че в сектори като облекло, тютюнева индустрия и енергетика спадът е траен и не от вчера. Като причини за риска от глобална рецесия Бранков посочи търговските войни и опасенията от очаквания Брекзит във Великобритания.

В промишлеността статистиката отчете спад от 3,4 на сто през юни и почти процент през юли, посочи Бранков. Той напомни обаче, че данните не дават основание на този етап да се говори за рецесия, така както тя се дефинира от икономистите.

В сектора облекло от година и половина има спад от 5 на сто, при тютюневата промишленост спадът е над 30 процента за първото полугодие, за съжаление и в един базов отрасъл като енергетиката - спадът е около 4 процента при това за дълъг период от началото на 2018 г. до юли тази година, посочи още зам.-председателят на БСК.

Според Димитър Бранков мерките на държавата срещу очакваната криза са закъснели, защото става въпрос за отлагани от много години реформи. Както в сектор енергетика, така и в трудовото законодателство. Предложенията за минимална заплата от 1 000 лева, за предлаган висок ръст на средната заплата през следващите години създава несигурност в бизнеса, коментира още зам.-председателят на БСК.

Той напомни, че не бива да се бави и поетия ангажимент за влизане на България в чакалнята на еврозоната – валутния механизъм ERM II. "Не виждам никакви обективни причини този процес да се бави, силно се надявам това да стане до края на годината", подчерта Бранков.

Слушайте и цялото интервю на Йовка Йовчева с Димитър Бранков в предаването на Дарик "Реактивно".

Дата: 14.09.2019

Източник: Дарик радио

Прочетено: 2693