08.10.2019

Българският износ няма да пострада значително, в случай че се приложат митата на Съединените щати за внос на редица стоки от ЕС, но ефекти върху икономиката на страната ще има от по-силно засегнатите партньори от ЕС като Германия, Франция, Великобритания и Испания.

Това се казва в оценка на ефекта на обявените от САЩ мита върху българската икономика, изготвена от Българската търговско-промишлена палата (БТТП) по запитване на "Дневник".

Бяха потърсени оценки и на Българската стопанска камара (БСК), Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

От БСК отговорът бе, че стойността на основните стоки, изнасяни от България в категориите, описани от търговското представителство на САЩ, е в размер 11.86 млн. долара за 2018 г. При прилагане на 25-процентни мита загубите биха били около 3 млн. долара. 

"След 18 октомври 2019 г., ако не се постигнат договорености, се очаква налагането на рестриктивни мерки спрямо продукти от ЕС чрез добавяне на 25% мито. Ефекти върху нашата икономика могат да дойдат предимно косвено – от наши партньори от ЕС (основно Франция, Германия, Великобритания и Испания), които ще претърпят загуби," продължава оценката на БТПП.

"Анализ на БТПП показва, че макар и голям брой стоки, които попадат под обхвата на митата, продуктите, които реално засягат страната ни, генерират малко под 2.6 млн. (долара) от българския износ към САЩ през 2018 година. Това се равнява на едва 0.5% от целия ни експорт за САЩ. Най-голям дял от тези стоки имат черешите – България е изнесла през 2018 г. череши за 1.8 млн. (долара). САЩ заема 3-то място от българския износ на череши и съответно дял от 10%, което се очаква да има известен негативен ефект върху търговците и производителите на череши."

Другите продукти, които попадат под рестрикциите на САЩ са някои видове сирена – през 2018 г. сме експортирали за там сирене от посочените видове за около 800 хил. долара, обяснява Палатата.

"БТПП не подкрепя подобни протекционистични мерки и застава твърдо зад свободната търговия, защото чрез едни такива политики се създава неблагоприятна среда за бизнес и инвестиции," завършва оценката. "Палатата се надява, че ЕС и САЩ ще успеят да достигнат договореност. Още повече, нашите данни показват, че българският износ към САЩ през последните няколко години бележи значителни ръстове в порядъка на 17-20% на годишна база, достигайки през 2018 г. до 561 млн. долара."

Дата: 08.10.2019

Източник: Dnevnik.bg

Прочетено: 763