22.11.2019

Петото издание на събитието ще продължи и в събота от 10 ч. до 18 ч. във форум „Джон Атанасов“ на София Тех Парк. 

“Отговорният бизнес инвестира в бъдещето. Чрез Базара на професиите ние даваме възможност на всички деца да видят магията на откривателството и науката, да усетят колко е вдъхновяващо да създаваш. Дори да не решат днес професионалното си бъдеще, те ще видят няколко пътеки за реализация”. С тези думи председателят на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН (БМГД) Огнян Траянов откри тазгодишния “Базар на професиите”. Петото издание на събитието ще продължи и в събота от 10 ч. до 18 ч. във форум „Джон Атанасов“ на София Тех Парк. 

В откриването на Базара участие взе и д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ за България. “Много е вълнуващо, че на едно място събираме знанието на учениците и на бизнеса. Така децата разбират, че някои от научените в училище неща могат да се пренесат на практика в работната им среда.”, сподели тя. За първи път тази година хуманитарната организация участва с щанд, а лектор ще разкаже за професията “защитник на правата на детето” и защо тя е изключително важна за цялото общество.

“Инициативата “Гордея се с труда на моите родители” и заключителният “Базар на професиите” са много вълнуващи не само за децата, но и за екипите на компаниите, които се включват. Това са изключително смислени проекти, които възпитават у децата уважение към труда, карат ги да мечтаят какви искат да станат, като пораснат, учат ги да се развиват, срещат ги с различни хора и професии“, каза Ана Финджикова, ръководител на отдел “Комуникации” в “Асарел-Медет”. Минната компания от Панагюрище участва в “Гордея се с труда на моите години” от седем години, а на Базара на професиите тази година представи професията на минералога и тайните на полезните изкопаеми пред стотици деца.

Над 40 лектори и повече от 20 компании ще разкажат за забавните и предизвикателни страни на своите професии по време на двата дни на Базара, ще демонстрират експерименти пред посетителите и ще отговарят на въпроси на бъдещите професионалисти.

"Разбрах какво искам да правя с живота си на 15, когато влязох в спортното училище и реших, че това искам да правя цял живот. Спортът ме научи, че чрез постоянство и упоритост може да се успее в спорта, а щом в спорта, значи и навсякъде”, разказа във вдъхновяваща лекция волейболистът Владо Николов. “Не слагайте лимит на мечтите си и се борете за тях!”, завърши той пред препълнената с деца зала “Мечта”.

Сред лекторите в съботния ден на Базара се отличават имената на композиторката Мария Каракушева, писателя Марин Трошанов, пилота Йордан Колев, астрофизика Ганчо Ганчев, а сред останалите професии са медиатор, военен, защитник на децата, фотограф, енергетик, специалист Киберсигурност, експерт Човешки ресурси, комуникатор и др.

“Базар на професиите” е инициатива, която има силата да промени живота на децата и младите хора в България. Понякога е нужно съвсем малко – като това да разкриеш разнообразието на възможностите пред тях, за да вземат важните решения днес, които ще променят бъдещето.

“Базар на професиите” е част от програмата “Гордея се с труда на моите родители” на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. От своето начало преди седем години  над 5200 деца са опознали работното място на своите родители и вече знаят колко ценна за обществото е всяка професия. Програмата е доказателство за това, че Мрежата е пионер в иновативните практики, насочени към устойчивото развитие на обществото.

Компаниите в Мрежата се стремят да създават иновации не само спрямо продуктите и услугите, които предлагат, но и от рано да разпознават обществените предизвикателства и възможности, да търсят, мечтаят, експериментират, намират и предлагат решения.

Петото издание на “Базар на професиите” се осъществява с медийното партньорство на Economy.bg, Investor.bg, Bulgaria ON AIR, Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, Teenproblem.net, Az-jenata.bg, b2b Media, Детски дневник, Жената днес, Mama Ninja, ПоПоТам, Майко мила, Mediabricks.bg, Danybon.com, Computerworld.bg, LoveTheatre.bg, Аз чета, Uspelite.bg, Sofia Plays.

Снимки от откриването може да изтеглите тук, благодарение на Sound vision, Нони Панайотов.

 

Дата: 22.11.2019

Източник: bookmark.bg

Прочетено: 1893