Дата: 09.01.2020

Източник: Bloomberg

Прочетено: 1765

Bloomberg tv, Бизнес старт, 9 януари 2020 г.


В студиото: Жасмина Саръиванова, експерт "Индустриални отношения" в БСК

В полза на всички ще е да отпадне забраната за полагане на извънреден труд. Работното време и темата за извънредния труд са основни моменти в предложението на Българската стопанска камара към социалното министерство. Това заяви Жасмина Саръиванова, експерт по защита на работодателските интереси в Българската стопанска камара, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Преди една година от БСК представихме на министъра на труда и социалната политика предложения, свързани с един цялостен анализ на Кодекса на труда, той е на повече от 30 години, създаден е в съвсем различна икономическа обстановка и е ревизиран повече от 100 пъти, заяви Саръиванова.

По думите й това няма да доведе до злоупотреба от страна на бизнеса, защото полагането на извънреден труд ще е "на светло", а служителите ще бъдат компенсирани с допълнителен свободен ден или с пари, каза тя.

"В нашите предложения е записано часовете извънреден труд да бъдат увеличени от 150 часа на 300 часа", коментира тя и даде пример със Словакия, там са допустими до 400 часа.

Преди няколко години работодателите бяха затруднени с едно наложено изискване за индивидуални графици, всичко трябва да се разглежда заедно, не на парче, посочи тя.

По думите й това е необходимо за всички сфери, особено там, където има липса на работна сила.

"Желанието на предприятията, с които сме във връзка, е много голямо".