15.01.2020

Проф. Григор Димитров, представител на работодателите в НС на НЗОК, пред Сlinica.bg

В края на миналата седмица управителят на НЗОК Д-р Дечо Дечев заяви, че се оттегля от поста си на 12 март, когато изтича мандата, който наследи от проф. Камен Плочев. Освен това д-р Дечо Дечев изтъкна, че има липса на синхрон между действията на ресорното министерство и на здравната каса, като отправи редица критики. Сред тях са, че частните болници са били извадени от задължителните обществени поръчки, които се провеждат, когато се харчи обществен ресурс, което е довело до огромни девиации. Защо д-р Дечо Дечев изнесе в медиите тази информация и до какви промени ще доведе спора между институциите, попитахме проф. Григор Димитров, представител на работодателите в НС на НЗОК.

Ситуацията в момента много напомня на думите на Омар Хаям „Когато мяташ кал по някого, помни - може и да не го уцелиш, но калта ще остане по ръцете ти ". Никой в момента не се нуждае от създаване на центрове, на групи и на противоречия в системата на здравеопазването. С много усилия се прие един Национален рамков договор. Той вече е факт, защото се обединиха БЛС, БЗС и НЗОК. Сега трябва да отиваме към дискусия, да обединим силите си, за това което сме написали в него да бъде изпълнено в интерес на пациентите и на хората, които работят в системата на здравеопазването, а не да се хвърлят упреци и да се води кореспонденция през медиите. 

Ако е имало такива нарушения в ценообразуването

нека д-р Дечев да бъде любезен да ги представи пред Надзорния съвет на Касата. Ако НС на НЗОК няма сили и не иска да ги гледа, да ги представи пред министъра. Но да не забравяме, че той е избран от парламента. Д-р Дечев може тези въпроси, които ги постави сега, да ги постави спокойно в Комисията по здравеопазване към НС, там където се коват законите. Мисля, че диалогът през медиите е търсене на дивиденти. А такова поведение не е продуктивно. Имахме толкова дискусии по отношение на лекарствата, по отношение на отстъпките за лекарства, по отношение на бюджета на НЗОК, както и по отношение на съотношението на иновативни и генерични лекарства. Аз не съм присъствал на заседание, на което да е представен въпрос за разминаване на цените на едно лекарство.

Вярно е, че има разрешение

болниците сами да си купуват определени лекарства. Но нали касата като плаща и като види, че има такова голямо разминаване, тя трябва да упражни контрол. Трябва да попита болниците от къде са купени тези лекарства и защо се получава такава разлика, а не просто да осребрява това, което й дадат. Аз мисля, че това е така нареченото нормативното ръководство на здравната каса, което трябва да се прави. В този случай, нещо което е в ръцете се е изплъзнало. Не е редно да се каже, че има нормативни дефекти, без да е потърсен път за тяхното оправяне. Това е контрапродуктивно. Може и да е прав д-р Дечев, но не това е начинът. Не трябва да се всява смут в служителите на НЗОК. Всяка година те са изправени пред дилемата ще останат ли на работа или не, с тази смята на управители на институцията. Идва нов началник, прави нова структура, прави промени е как тези служители да си гледат спокойно работата. От друга страна създаването на напрежение между НЗОК и МЗ прави работата на персонала на касата неефективна. Хората не знаят на къде да гледат и какво да правят, а това е много важно.

Дата: 15.01.2020

Източник: clinica.bg

Прочетено: 2478